IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс, лъжи и... подкупи за успешна брокерска кариера?

Вижте докъде може да стигне изобретателността на някои брокери, за да спечелят даден имот

17:39 | 16.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Секс, лъжи и... подкупи за успешна брокерска кариера?

Ще бъдете поразени, ако имате възможност да погледнете зад кулисите, за да разберете на какво са способни някои брокери, само за да спечелят дадена оферта за имот за продан, пише дългогодишната брокерка Аделейд Полсинели в Commercial Observer.

Да добавят оферта към портфейла си за продан е като свещения Граал за брокерите. Без оферта няма продажба, което значи, че няма комисионна, което означава, че не би имало нужда от брокери, казва тя.

Но на какво са способни някои брокери в САЩ, за да се домогнат до дадена, особено важна оферта?

Без да звучи клише, най-старият трик в арсенала е отново... секс. Не се шокирайте, на мен също ми трябваше време да повярвам, но в нашата професия има брокери, които са склонни да разменят сексуални услуги срещу оферта, пише тя.

Една брокерка, която познавам, е имала случаи, в които примамва своите клиенти в къщата си в Лонг Айлънд в Ню Йорк под претекст, че организира парти с някои влиятелни инвеститори. Парти, на което просто „по случайност“ се оказва, че никой друг не е отишъл, освен самият клиент. След като клиентът вече е там обаче, брокерката използвала силата на своя женски чар, в зависимост от мащаба на сделката, за да подпише договор, който ѝ дава право да представлява ексклузивно имота.

Наред с това Полсинели дава пример с друг млад брокер, който се специализирал в работа с по-възрастни собственици (и то не само жени), с които използвал различни тактики – от деликатен флирт до по-агресивни подходи, за да спечели определени имоти.

Друг брокер пък използвал майка си, която влизала в ролята на мним клиент и се обаждала на негови колеги, за да ги помоли за оферти на имоти. Много от по-лековерните брокери ѝ пращали оферти, които не са официално обявени на пазара, само за да разберат след време, че същите са обявени за продан и от сина ѝ.

"Един от по-хитрите брокери, с които съм работила, бе приел тактиката да се свързва с други професионалисти от бранша на имотите и след това да им плаща процент от  комисионната от клиенти, с които те са го свързали. За съжаление на собственика тези професионалисти изкарват повече пари от търговия с неговата оферта за продан на имот в сравнение с основната си дейност, само защото успяват да го убедят да продаде, въпреки че това не винаги е в негов най-добър интерес", пише Полсинели.

"Не мога да пропусна и един брокер, който пък подкупваше с почерпки и вечери служителите на своите конкуренти, за да се добере до базата данни с техните клиенти. Една моя секретарка бе подкупена от друг брокер, за да му прати копие от моя списък с клиенти. За мой късмет секретарката ми имаше достъп само до списъка ми с клиенти, на които изпращах коледни картички", описва ситуацията Полсинели.

Не е тайна, че някои брокери използват лъжи, измами и кражби, за да се доберат до даден имот. За тяхна жалост обаче самата оферта не им гарантира продажба. Все още не съм срещал брокер, който успешно да използва своите трикове, за да „изманипулира“ продажба, когато това не е в интерес на страните, директно заинтересовани от сделката. Нищо не може да замести опита и солидната репутация, завършва обзора си Полсинели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
А, само брокерите правят такива неща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Брокери ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още