IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да изнася сирене за САЩ от безмитната квота на ЕС

Преференциалните мита влизат в сила от следващата година, като намалението важи за малко над 16 хиляди тона традиционни сирена

14:14 | 17.07.12 г. 3
България може да изнася сирене за САЩ от безмитната квота на ЕС

От следващата година българските мандри могат да участват в разпределението на годишната квота за безмитен износ на млечни продукти за САЩ, предоставена за държавите ченки на Европейския съюз, съобщиха от фонд „Земеделие“.

Досега България и Румъния не участваха в този експорт поради необходимостта от провеждане на допълнителни преговори със САЩ, които се водят в рамките на Световната търговска организация и които приключиха преди дни, поясниха експерти от фонда.

През следващата година износителите от ЕС ще разчитат на преференциален износ на малко над 16 хиляди тона сирене, които се търгуват с намалени мита. Тези количества са разпределени според видовете сирена, традиционно произвеждани в ЕС.

Преобладаващата част от експорта се пада на френските и италиански сирена тип Blue mould, Cheddar, Gouda и др.

Българските производители могат да участват за експорта на саламурените сирена, чиято квота надвъхрля 4 300 тона.

Заявленията за получаването на лицензите ще се приемат от първи до 10 септември тази година, като самите разрешителни ще се издават от фонда до 15 декември.

Документите се подават в централана на фонд „Земеделие” София, като подробната информация за кандидатстването е качена на страницата на ведомството www.dfz.bg.

Основно изискване към традиционните износители е те да могат да докажат, че през една от предходните три календарни години са изнасяли продукти от тази квота за Съединените щати. На въпрос на Investor.bg как това изискване ще се пригала за българските и румънски фирми, които не са участвали до този момент в експорта, от фонда обясниха, че през август се очаква Еврокомисията да излезе с актуални правила за този тип канидатстване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Приятелството си приятелство, Сиренето с пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Време е да пуснат тези "страхотни" продукти и на нашия пазар, на приемлива цена....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
krasivata
преди 11 години
Това си е много добра новина. Имаме страхотни продукти, които може да популяризираме в цял свят. Малките предприятия и производители имат нужда от лека помощ от страна на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още