IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft отново попадна в полезрението на ЕС

Конкуренти са сезирали ЕК, че американците нарушават изискването за предоставяне на алтернатива на Internet Explorer

18:34 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft отново попадна в полезрението на ЕС

Американският софтуерен концерн Microsoft отново трябва да се притеснява от възможна милионна глоба.

Европейската комисия обяви днес, че започва разследване срещу компанията по подозрение, че не е спазила ангажимент от 2009 година, съобщи пресслужбата на ЕК, цитирана от Ройтерс.

Конкуренти на компанията са се оплакали в комисията, че американският концерн не позволява на началната страница на своята система избор между различни браузъри.

 През декември 2009 година ЕК задължи концерна да даде възможност на потребителите на операционната система Windows да изберат какъв интернет браузър да използват. Целта на Еврокомисията е да се избегне обвързване с браузъра на Microsoft Internet Explorer, припомни днес европейският комисар по въпросите за конкуренцията Хоакин Алмуня.

Ако твърдението се докаже, Microsoft е заплашен с глоба до десет на сто от годишните приходи.

Органът за защита на конкуренцията заяви, че Microsoft е признал нарушението и твърди, че става дума за "техническа грешка". Концернът е предприел съответните стъпки, за да коригира проблема, и се извинява за пропуска.

 Според ЕК софтуерният гигант нарушава задълженията си от февруари 2011 г. насам. По това време на пазара излезе сервизен пакет за обновяване на Windows 7. "В резултат на това 28 милиона потребители не могат да видят на екраните си възможност за избор на други браузъри като алтернатива", каза Алмуния.

 „Това е първият път, в който дадена компания не се съобразява с изискванията на антитръстовата служба. Ние приемаме това много сериозно", допълни той.

 От години Microsoft и Брюксел спорят по въпроса за браузърите. През 2009 г. комисията принуди концерна да предлага на потребителите освен собствения си Internet Explorer още 11 други браузъри като алтернатива. Преди това стандартно Microsoft инсталираше своя Internet Explorer. Сега на отделни екрани трябва да се появяват и конкуренти като Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari или Opera. Задължението е със срок от 5 години, тоест – до 2014 г.

 По този начин Брюксел поиска да прекъсне доминацията на концерна – пазарният дял на Windows при компютрите и лаптопите в Европа е над 90%. Пазарният дял на Internet Explorer обаче е значително по-нисък от тази на операционната система. Според едно скорошно проучване на пазара на Webtrekk делът на браузъра на Microsoft в Германия е 31,1%, като по този начин е зад Firefox (35,1%) и преди Safari (16,9) и Chrome (11,7).

Европейската комисия вече многократно предприемаше действия срещу Microsoft и наложените на компанията глоби възлизат общо на около 1,7 млрд. евро. Кръстоносният поход на комисията продължава повече от едно десетилетие, като това е най-зрелищното събитие в областта на защитата на конкуренцията в Брюксел.

Едва преди месец Европейският съд потвърди по същество наложената от ЕК рекордна глоба срещу Microsoft. В своето решение от сряда Съдът на европейската общност оценява наложеното през февруари 2008 г. наказание като твърде високо и намалява имуществената санкция от 899 млн. евро до 860 млн. евро (дело T 167/08). Така съдиите в Люксембург до голяма степен потвърждават решението на комисията и също така „отхвърлят всички аргументи, с които Microsoft пледира за неговата отмяна." 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още