IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странният случай на един щатски брокер, създал империя от имоти в Румъния

Един от основателите на компанията, изградила най-високата сграда в Румъния, е обвинен в измами за над 200 млн. долара

17:06 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Странният случай на един щатски брокер, създал империя от имоти в Румъния

Ръсел Р. Уасендорф, основател на фалиралата брокерска компания PFGBest в Айова, има рискови инвестиции далеч отвъд пределите на Средния Запад, където напоследък нашумя името му, пише Ройтерс.

Повече от 10 годни преди да започне работа по това, което се смята за измамна схема за 200 млн. долара, Уасендорф се присъединява към трима брокери от Чикаго, с които създават една от най-големите компании за имоти в Румъния. По време на пазара през 2007 г. Avrig 35 Group се оценява на над 1 млрд. долара.

След 2007 г. обаче счетоводната стойност на групата се срина от около 150 млн. долара до 45 млн. долара, след като компанията отписа мащабни инвестиции.

Докато Avrig се бори да се отърве от собствените си проблеми, разпространени из сложната й мрежа от свързани компании, Александър Херган, роденият в Румъния бизнес партньор на Уасендорф, се надява, че проблемите на последния няма да имат отражение върху възстановяването на компанията.

„Не искам да остане каквото и да било петно от ситуацията с Ръсел върху Avrig Group“, казва той. „Avrig 35 бе обявена в несъстоятелност съвсем наскоро, но засега се справяме успешно. Планираме да изплатим 50 млн. долара от нашите дългове през следващите два месеца. Спасихме компанията през последната година.“

Компанията, добре известна в Румъния с построяването на най-високата сграда в страната, се  добавя като любопитна подробност към задълбочаващата се мистерия около Уасендорф, чийто опит за самоубийство миналата седмица постави началото на разследване от страна на ФБР, регулаторен съдебен иск и фалит на PFGBest, пише Ройтрс.

Проблемите на румънската Avrig след 2008 г. дават и малко яснота за финансите на Уасендорф, които в момента са обект на задълбочен анализ, тъй като инвеститорите се опитват да проследят липсващите капитали.

Херган коментира, че не вярва предполагаемите парични измами на брокерската компания на Уасендорф да са свързани с финансовите проблеми на Avrig.

Херган, който е един от създателите на борсата за опции в Чикаго CBOE (от англ. Chicago Board Options Exchange), емигрира в САЩ през 1966 г. на 19 годишна възраст. Той и Марк Проскин, баща на настоящия изпълнителен директор на Avrig, се срещат за първи път с Уасендорф през 90-те години, когато последният се опитва да им изкупи местата в чикагската борса.

Въпреки че опитът му завършва с неуспех, те остават във връзка. Години по-късно Херган му представя идеята за инвестиции в Румъния, чийто пазар се очаква да поеме нагоре след краха на „бруталния комунистически режим на Николае Чаушеску през 1989 г.“, пише агенцията.

Тримата, заедно с четвърти неназован инвеститор от Чикаго, вложили всеки по 500 хил. долара, за да стартират компанията през 1999 г. Същата година Херган се върнал в Румъния.

Така Avrig успяла да яхне вълната на бума. Тя участвала в строителството на някои от най-големите сгради в Румъния, включително и проекта за строителството на 26-етажната Bucharest Tower Center – най-високата сграда в Румъния.

На върха на бума през 2007 г. инвестициите на Уасендорф в румънската компания вероятно са надхвърляли значително стойността на брокерската му компания PFGBest, която в момента е обект на разследване.

По думите на Херган обвиняемият Уасендорф не е участвал в управлението на компанията, дори никога не е посещавал Румъния. Въпреки това двамата говорили често по телефона и се срещали в Чикаго поне веднъж годишно за общото събрание на акционерите.

През 2008 г. Avrig вече имала 60 дъщерни дружества с най-различни дейности от телевизионни канали през вериги магазини до управление на активи. През 2007 г. вече UBS консултира компанията за листване на Лондонската борса, оценявайки я на 1 млрд. долара.

На хартия първоначалната инвестиция от 500 хил. долара на Уасендорф е нараснала многократно. Въпреки че делът му е бил размит след като Херган е привлякъл и други инвеститори, той все пак е бил на стойност около 150 млн. долара, или 300 пъти над първоначалната сума само за осем години.

Плановете за листване в Лондон се осуетили с настъпването на кризата. „Когато времената станаха трудни, банките просто спряха да ни финансират, в някои случаи точно когато бяхме по средата на строителството“, коментира Херган. „Пазарът просто спря да функционира“.

До юли миналата година групата вече бе обект на искове от различни кредитори и беше заплашена от несъстоятелност заради растящите дългове. Кулата Bucharest Tower Center стои празна поне от три години, а компанията не е продала нито един имот от началото на кризата.

Ройтерс цитира данни на финансовото министерство в Румъния, според които до 2010 г. Avrig е била натрупала дългове в размер на 135 млн. леи (36,6 млн. долара), които днес се се повишили повече от двойно до около 80 млн. долара.

Въпреки че компанията все още действа към края на 2010 г., в банковата й сметка има едва 3 600 долара, като тя завършва всяка от последните три години на загуба.

Между 2007 и 2011 г. Уасендорф на три пъти е предоставил капиталова помощ на компанията на обща стойност 750 хил. долара.

По думите на Херган Уасендорф е изглеждал малко по-притеснен последния път, когато двамата са се срещнали.

В момента обвиненият във финансови престъпления Уасендорф се намира в болница в Айова след опит за самоубийство пред главния офис на неговата компания PFGBest в град Сийдър Фолс.

„Никога не съм си представял възможността, че той може да е замесен в нещо такова“, казва Херган. „Когато се случи такова неща хората могат единствено да поклатят глава“, допълва той.

PFGBest бе привлякла 400 млн. долара от акционери за инвестиции в опции, фючърси, форекс и други финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още