IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Николов: Нужен е финансов омбудсман

Само комплекс от мерки ще реши проблемите между банки и кредитополучатели, смята председателят на Националната асоциация на българския бизнес

12:50 | 18.07.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Светлозар Николов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Светлозар Николов. Снимка: Личен архив

Крайно време е да бъде назначен финансов омбудсман, заяви на пресконференция Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес. Такъв вече има в 21 страни от Европейския съюз, а в Германия са 9 човека.

Само комплекс от мерки ще реши проблемите между банки и кредитополучатели, сподели председателя на НАББ. Само една от мерките, няма да има достатъчен ефект.

Например Закон за фалита на физическите лица може да прехвърли тежестта върху коректните платци. Затова той трябва да е комбиниран с другите мерки, а именно независимо определяне на лихвите на база пазарен индекс, без значение дали е Libor, Eurobor или друг.

Към комплекса от мерки, трябва да отпадне и правото на банките да вадят изпълнителен лист срещу длъжника и да започват разпродажбите на имуществото му, записани в чл. 417, ал. 2 на ГПК, сподели Николов. В момента с такива права са държавите, общината и банките.

От асоциацията се възмутиха от решението на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) от 16 юли 2012 г., да остави без решение делото си по сигнал на НАББ, с което се иска обявяването за противоконституционно на правото в ГПК в полза на банките. Отказът от решение на КЗД, след близо 2 години работа, е обоснован с факта, че омбудсманът е поискал отпадане на привилегиите не само за банките, но и за държавата и общините пред Конституционния съд (КС). В този смисъл КЗД оставя решението на КС.

Според асоциацията обаче това не е правилно, защото когато е преборено условието длъжници за над 5 000 лв. да не напускат страната, е имало решения и се е работило едновременно от КС и Върховния административен съд. Също така от НАББ искат правото в ГПК да отпадне само за банките, тъй като те са обикновени търговски дружества и няма основания да са привилегировани.

Адвокат Николай Ганев от асоциацията сподели, че в обявените през миналата седмица промени в Закона за потребителския кредит (приети от Министерски съвет) няма нищо, което да защитава кредитополучателите. Според него половината промени са плод на глупост, а другата - плод на лобизъм. 

От асоциацията коментираха и предложението на БСК, а именно при вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира в друга банка без такси за предсрочно погасяване.

Според тях проблемът е че има Асоциация на банките в България, тоест банките са се обединили и уговарят действията си, които са много близки и почти идентични, поради което няма конкуренция. Николов заяви, че КЗК е предала националния интерес и тази ситуация продължава, като не е открила основания за санкциониране на банките за нарушения на закона за защита на конкуренцията.

Дори кредитполучателят да има срок от 1-2 години, за да си намери друга банка, няма конкуренция, от която да се възползва и няма при кого да отиде, смята Николов.

Адвокат Ганев обаче обясни, че задълженията трябва да се плащат от длъжниците. Той обаче обърна внимание, че трябва да има регулация на колекторските фирми, които на ръба на закона изпълняват функции, които са много вредни и насилствени. Според него законодателят трябва да вкара тази дейност в нормални граници.

„Длъжникът също има права, които трябва да бъдат защитени. Кредитите не трябва да бъдат опростени, но в никакъв случай личното пространството на гражданите не трябва да се нарушава от самодейци, които граничат с мутренските фирми. Не трябва някой, изживявайки се на Господ, да твърди на бабата на клиента какво ще му се случи на внука, ако не плаща. Има законов ред за събиране и колекторските фирми не са законов ред. Ако отпадне привилегията на банките в ГПК, те ще се вразумят и няма да имат друг начин освен да седнат и да предоговарят със своите клинети“, обобщи Ганев.

„В момента има една масирана кампания за декапитализиране на малкия и средния бизнес в България в изключително големи размери, което е против самите банки и против държавата“, обобщи Николов.

Той нападна и частните съдебни изпълнители, като заяви, че около 30 от тях са милионери на гърба на българския народ, като държавата единствено е сложила таван на таксите им, но проблемите са много повече.

Всичко това оставя българина в робство, смятат от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
LANDLORD 31
преди 11 години
Страхотна статия! Добре, че днес я мернах рано случайно и сега я издирих и прочетох след всички други последвали новини за атентати и доклади. Подкрепям всички мерки озаптяващи алчните баМкери. Само те не се научиха да работят на пазарен принцип и да поемат нужните рискове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"От асоциацията коментираха и предложението на БСК, а именно при вдигане на лихва по кредит, да може да се рефинансира в друга банка без такси за предсрочно погасяване."- Е нали искаше лихвта да се определя от независим регулатор ?!!!Или може би искаш да "бозаеш от 2 крави" ?! След като имаш определен договор и не желаеш да го изпълниш редно е да има определена неустойка!Виж за принципите как точно да се определя тази неустойка може да се коментира - далеч съм от мисълта че трябва да ми платиш всички пропуснати ползи от лихви например, но все пак трябва да има някаква санкция (да речем за 3 месеца).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Крайно време е да бъде назначен финансов омбудсман...."- ОК! Нямам нищо против - само не си мисли че този Омбудсман ще ти намали лихвите или ще накара Банките да ти раздават ефтини кредити!"....независимо определяне на лихвите на база пазарен индекс, без значение дали е Libor, Eurobor... "- И как точно ще стане това "независимо" определяне на лихвите особено след като се оказа че и Либор и EuroBor са манипулирани а днес четем че и в Азия има манипулиране на лихвите ?"Към комплекса от мерки, трябва да отпадне и правото на банките да вадят изпълнителен лист срещу длъжника ....."- Всички "ревем" от бавното съдопроизводство в България, но пак искаме то да е такова! Разбира се адвокатите най-много губят от това "право" на Банките - друго си е да смъкнеш някои и друг хонорар от някой закъсал човечец, да забатачиш делото му някоя и друга годинка за да му се натрупат още наказателни лихви - пък Банките да си се оправят след това - важното е за теб хонорар да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Хареса ми тази истина,че банките в България,са се уговорили помежду си и не допускат на пазара нови банки,"Това дали ще има нови Банки в България зависи от БНБ, а не от самите Банки. Едва ли има друга европейска стана с толкова много Банки на глава от населението!Да се говори че има някаква договорка м/ду 30 банки повечето от който са собственост на чужди банки е просто Смехотворно!М/ДУ ДРУГОТО КОЛКО НА БРОЙ РАЗЛИЧНИ ОБЕКТИВНИ ОЦЕНКИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА ЗА ДА СЕ РАЗЛИЧАВАТ ЗНАЧИТЕЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА БАНКИТЕ СПОРЕД ТЕБ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
".....а е нужно да преговарят за нови и изгодни условия и на двете страни"А какво мислиш че правят Банките през последните 4 години - или си мислиш че когато някой кредит стане "съдебен" или "несъбираем" Банката "удря Голямата печалба""Бих желал да допълня,че има и кредитополучатели,които внасят неверни данни при вземането....."Така е! Обаче ако си спомняш преди 8-10 години когато някой Банки рекламираха отпускане на кредити за 10-20 мин. се намериха отворковци които вдигнаха голяма патардия за това че 10-20 мин е след събирането на всички необходими документи а не от началото на процеса както е САЩ.Отговора на Банките беше "ОК! Да направим както е в САЩ...... агенция която да следи всички какви приходи и разходи имат и колко редовно си плащат осигуровките и т.н." Ревът беше мигновен - "Откъде накъде някой ще ми държи сметка за моите финанси ........" така че вашта работа е хем боли хем сърби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Въведоха бонуси на служителите за отпуснат кредит, а не за издължен "И като отпуснат ипотечен кредит за 30 години би ли ми казал кога и какъв бонус трябва да се вземе ?!Ако си мислиш че някой ще разреши на обикновен търговски агент да раздава кредити ей така както му скимне жестоко се лъжеш - първоначалната оценка се прави от компютър по 72 критерия като се оценява не само този който иска кредит; ами и работодателят му и съдлъжниците му (поръчителите му) - има не един или два случая когато на морски капитани с по 4000-7000$ месечна заплата са отказвани кредити защото са посочили като поръчител човек с неплатени Здравни осигуровки!А т.нар. от теб "Убити клиенти" са "убити" преди всичко от собствените им работодатели а не от Банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Сигурно съм много ограничен но какво е "Националната асоциация на българския бизнес"?Признавам, че не прочетох и статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
monah681
преди 11 години
Подкрепям мнението на г-н Николов.Неможе в 21 век да се изнудват длъжниците на банките,за да върнат взетите заеми,а е нужно да преговарят за нови и изгодни условия и на двете страни.Бих желал да допълня,че има и кредитополучатели,които внасят неверни данни при вземането на заеми и след това се получават разминавания и банките натискат заемополучателите и за да се предотврати също това е нужно реална и обективна оценка да се взема в предвид,когато дават заема.Хареса ми тази истина,че банките в България,са се уговорили помежду си и не допускат на пазара нови банки,които да могат да бъдат реална конкуренция,няма условия за гражданите,които да бъдат в правото им да потърсят други банки за връщане на взети кредити,което на практика не е справедливо да нямат гражданите избор!!!!Надявам се,че гласът на г-н Николов ще се чуе от управляващата власт и по някакъв достоен и достъпен начин да се защитят интересите на българските граждани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още