IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители уверяват, че няма спекулации при поскъпването на хляба

Котировките на пшеницата на световните пазари и ръстът в цената на горивата и тока са причина за увеличението

11:50 | 25.07.12 г. 1
Производители уверяват, че няма спекулации при поскъпването на хляба

Увеличението на цената на хляба е неизбежно, но не е толкова драматично и в никакъв случай не е спекулативно. Около тази позиция се обединиха зърнопроизводители и хлебопроизводители, които посочиха обективните причини за очакваното поскъпване на хляба.

В интервю за националната телевизия Кольо Колев от Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители и Наталия Тодорова от Асоциацията на зърнопроизводителите успокоиха, че зърненият баланс на страната на този етап е осигурен. 

Експертите обясниха причините за поскъпването с високите пазарни цени на пшеницата и неблагоприятните климатични промени.

Тодорова коментира, че възходящият тренд в цената на пшеницата се дължи на наблюдаваните повсеместни засушавания в стратегически зърнопроизводителни региони - САЩ, Русия, ЕС. Засушаванията в САЩ в момента покачват цените на царевицата, което води до увеличение в цената на пшеницата, а оттук и на фуражите.

На въпрос кога и с колко ще се вдигне цената на хляба Колев заяви, че всеки хлебопроизводител сам определя надценката си, но във всички случаи пазарът ще бъде определящ при покачването на цената.

Савина Влахова, председател на Съюза на мелничарите в България заяви пред bTV, че най-логичното обяснение, което стои зад рекордната цена на брашното и хляба, е скъпата пшеница на световните пазари. Тя също потвърди, че не може да се говори и да се очаква спекулативно покачване на цените, защото има достатъчно голяма конкуренция в сектора на хлебопроизводството и това няма как да бъде допуснато.

Влахова потвърди тезата на земеделския министър Мирослав Найденов, който вчера обяви, че има обективни причини за по-високата цена на хляба – рекордно скъпата пшеница и поскъпването на енергоносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Това много хубаво, ама аз пак да питам:Господа, а субсидиите, субсидиите за какво бяха? Ако ще купувате пшеницата от световните борси, защо гълтате субсидии, за да я произвеждате у нас? Ако обаче вече сте я произвели, но ви е по-изгодно да я продавате на световните борси, защо товарите потребителите-данъкоплатци със собствените си производствени разходи? Върнете тогава субсидиите в бюджета и я продавайте навън както ви харесва!Има ли кой да ги зададе тези въпроси на министър ... кой беше там...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още