IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Токът формира 6% от цената на хляба

До утре финансовият и земеделският министри ще докладват на премиера за цената на хляба по цялата верига

14:25 | 26.07.12 г. 1
Найденов: Токът формира 6% от цената на хляба

Цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба, или 1-2 стотинки, и не може да повлияе значително върху крайната му цена, коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

До утре финансовият министър Симеон Дянков и земеделският Найденов имат задачата да изготвят анализ за цената на хляба по цялата верига и да докладват на премиера.

Найденов уточни, че факторът за повишаване цената на хляба е стойността на пшеницата на световните пазари. „Нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси“, посочи министърът. 

Той обясни, че в момента цените на световните борси са рекордни, но България произвежда едва един процент от световния добив на пшеница и не може да бъде фактор на този пазар, за да влияе върху цените.

„През последните два дни има спад с 15 евро на борсите, но все още пазарът очаква реколтите в Русия и Казахстан, за да се успокои“, допълни министърът. Неблагоприятен фактор са и очакванията за лоша реколта в Черноморския регион и сушата в САЩ.

На 31 юли земеделският министър свиква Консултативния съвет по зърното, на който ще се направи анализ на ситуацията, освен за пшеницата, за царевицата и за слънчогледа. 

„Ако в близките дни не паднат валежи, реколтата от царевицата е застрашена и това може да доведе до поскъпване на фуражите“, каза още министър Найденов. 

На въпрос дали България смята да намали ДДС за хляба, както Румъния, министърът отговори, че ние не може да се сравняваме, тъй като такова решение следва да се гласува с бюджета в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Значи няма никакво основание за повишаване цаната на хляба! Както и на горивата естествено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още