IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две чужди компании с интерес към пътническите жп превози

Белгийска и румънска компании водят преговори за признаване на лицензите им у нас, съобщи председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи

15:42 | 03.08.12 г. 8
Две чужди компании с интерес към пътническите жп превози

След като изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев днес съобщи, че БДЖ „Пътнически превози“ е пред „тотален“ фалит и спешно се нуждае от 14 млн. лева, за да не спрат от движение пътническите влакове, стана ясно, че интерес към железопътните пътнически превози у нас имат две чуждестранни компании.

Председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи и интермодалните оператори Симеон Ананиев каза за Investor.bg, че едната фирма е от Белгия, а другата - от Румъния. От три месеца насам двете дружества водят преговори за признаване на лицензите им за пътнически превози в България, уточни Ананиев.

В момента експерти подготвят документите на двете фирми, които да бъдат подадени в Министерство на транспорта. Ананиев увери, че ако всички процедури се задвижат в срок би трябвало през 2014 г. и двете компании вече да оперират у нас заедно с БДЖ. Според него така може да се създаде вътрешна конкуренция и да се използва и ресурсът на други фирми.

"И двете фирми от години развиват железопътен бизнес и интересът им към превоз на пътници у нас е голям", коментира Ананиев. 

Засега Ананиев отказа да съобщи имената им, но уточни, че ще станат известни на обществеността веднага щом внесат документи в ИА "Железопътна администрация" за одобрение. Това е една от административните процедури, през които трябва да преминат двата чуждестранни оператора, преди да получат разрешение за дейност на територията на България.

Председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи каза, че белгийската компания се интересува главно от транзитни направления през България към Турция. По негова информация дружеството ще осигури собствен подвижен състав за тази цел.

Румънското дружество иска да развива бизнес в България на местно ниво. По думите на Ананиев румънската компания има достатъчен ресурс да помогне на БДЖ, ако в даден момент холдингът започне да изпитва затруднения в осъществяването на превози в даден регион.

"Не искам да казвам голяма дума, но ако Министерство на транспорта се съгласи, румънската компания може спокойно да стане подизпълнител на БДЖ. Тя ще дойде у нас със собствен подвижен състав, мотриси, вагони. Ще инвестира много в логистика. Двете дружества ще назначат българи за техни служители", допълни Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
"купувача", извинявам се за грешката в бързината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Правилно ! Разпродайте за стотинки държавата! Остана само територия, ама като я продавате, както Рашата продаде Аляска, гледайте поне копувача да е читав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Един от факторите да не може да се спрат кражбите в БДЖ е, че се ръководят и извършват от членове на КНСБ или КТ Подкрепа, които са защитени от уволняване чрез закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Трябва да се пресекат кражбите и бандитизмът с безмилостни мерки, но явно "държавата" не може да се справи.Е, дано ни се хареса да сме може би единствената държава на светът без държавни железници. Впрочем Непал и Сан Марино сигурно също нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Рано или късно реалността ще ни тресне по главата : икономиката може да издържа БДЖ с 4-5 пъти по малка структура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
БДЖ не развива бизнес с превоз на пътници, а от десетилетия се занимава със социална дейност. Затова в момента е в задънена улица - не може да вдигне цената, защото не може да предложи адекватна услуга за по-високата цена, а не може да предостави по-адекватна услуга, защото приходите са крайно недостатъчни за фонд ТРЗ и ток, да не говорим за инвестиции и развитие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още