IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията да се води БДЖ към фалит е икономически порочна, смята БСК

Вероятно несъстоятелността ще бъде обвързана и с шоково освобождаване на служителите, смятат от работодателската организация

18:00 | 03.08.12 г. 1
Тенденцията да се води БДЖ към фалит е икономически порочна, смята БСК

Тенденцията да се води БДЖ към фалит е икономически порочна, се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) до медиите по повод състоянието на пътническите превози. 

Липсата на сериозен ангажимент, включително и политически, към развитието на БДЖ и железопътната инфраструктура, ще доведе до затварянето на производствени мощности и сериозното ограничаване на развитието на отделни икономически региони, смятат от стопанската камара.

По повод спирането на държавната субсидия за железниците за юли месец, от БСК са на мнение, че това решение е логична мярка, която трябва да ограничи изтичането на публични средства, срещу които няма ясни гаранции за оздравяване на компанията.

Според експертите на камарата очертаващата се несъстоятелност на БДЖ може да предизвика, по линията на технологичните връзки, задълбочаване на кризисното състояние на редица производствени дейности. Това ще доведе до нов тласък към несъстоятелност и на националната железопътна инфраструктура, се казва в позицията.

Вероятно несъстоятелността ще бъде обвързана и с шоково освобождаване на служителите, а това ще предизвика ново смущение на разклатения вече трудов пазар.

При невъзможност за оздравяване на дружеството, трябва да се върви към обявяване на несъстоятелност без излишно наливане на допълнителни публични средства, разсрочване или опрощаване на дългове, смятат работодателите.

Всякакви управленчески решения на ръководства на БДЖ, които не са обвързани с политическа подкрепа, ще изправят железницата пред риска на ликвидацията, казва се още в позицията на стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
С двоен аршин мерят управляващите. От една срана натискат и се хвалят с новите магистрали, че щели да помогнат на бизнеса, а от друга тотално се отказват от товарните превози? Странно, тъй като за разлика от пътническите превози тази дейност е обречена на печалба в дългосрочен план. Справка - У. Бъфет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още