IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стаменов: В индустрията се усеща повторение на кризата от 2008 г.

Предложили сме мерки за компенсиране на поскъпването на тока, съобщи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

08:45 | 23.08.12 г.
<p>
	Константин Стаменов.<em>&nbsp;Снимка: Личен архив</em></p>

Константин Стаменов. Снимка: Личен архив

Създадената през 2006 г. Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обединява големите предприятия, консуматори на електрическа енергия и природен газ, като целта е да представлява техните интереси в комуникацията с държавните структури.

В организацията членуват компании като „Актавис“, „Алкомет“, „Амилум България“, „Асарел Медет“, „Аурубис“, „Берг Монтана Фитинги“, „Биовет“, „Готмар“, „Дружба стъкларски заводи“, „Елаците Мед“, „Каолин“, „КЦМ“, „Рока България“, „Свилоза“, „Солвей Соди“, „Стомана Индъстри“ и др.

Почти два месеца след поскъпването на тока, което за бизнеса беше неочаквано с 16%, потърсихме коментар от председателя на федерацията Константин Стаменов за ефекта върху най-големите енергийни потребители и за мерките, предлагани от бизнеса за компенсиране на техните загубите.


- Какви са изчисленията на бизнеса за ефекта от скъпия ток върху производствените разходи и дали поредното поскъпване на горивата не утежнява допълнително ситуацията за предприятията от федерацията?

Като енергоинтензивни производства предприятията от федерацията са зависими основно от цените на тока и природния газ. Очаквам, че ще има свиване на произвoдства, а при някои предприятия дори спиране и фалити. Цените на горивата се отразяват основно върху транспорта за доставка на суровини и за реализирането на нашата продукция, но това не е така драматично.

Увеличението на цените на електроенергията обаче се оказа сериозен проблем за предприятията и ефектът от него ще се усети най-ясно в крайните производствени резултати за 2012 година. По предварителни прогнози спадът в производството тази година ще достигне до 30-40%, въпреки че силно се надявам този спад да не бъде отчетен от всички компании. На този етап обаче данните са притеснителни.

Големият проблем е, че се усеща едно повторение на кризата от 2008 г., започнала със спад в поръчките, на което сме свидетели от началото на тази година. Разликата преди и сега е в това, че докато преди 2008 г. имахме няколко поредни години на растеж и на печалба, сега имаме няколко години на загуба.

- Значи поскъпването на тока е поредният шок за индустрията, още един „пирон в ковчега“, както се казва?

Малко силно казано, защото за разлика от малкия бизнес големите в индустрията винаги имат възможност да оперират с кредити, които получават значително по-лесно. Проблемът е, че и този ресурс се изчерпва, защото ако за последните три години компаниите максимално са оптимизирали разходите си, то става все по-трудно да финансираш дейността си без положителен резултат.

Въпреки че през 2011 г. немалка част от предприятията успяха да възстановят нивата на производство като обеми от предкризисната 2008 г., приходите им останаха значително по-малки. Потреблението бе свито и цените на реализираната през миналата година продукция бяха далеч по-ниски от нивата преди четири години.

И през миналата година повечето предприятия от нашата федерация останаха на загуба. При очакваното намаляване на производствените обеми през тази година с 30-40%, вероятно ще се стигне до нивата през 2009 г., или ако обобщя – трудна година за тежката индустрия.

- Не помагат ли инвестициите в енергоефективни системи, които някои от предприятията направиха през последните години?

Да, подобни инвестиции бяха направени, но в условия на криза те не помагат. Всички предприятия от федерацията са първокласни инвеститори. Повечето от тези инвестиции са свързани с кредити, които трябва да се обслужват. А когато продукцията ти не се продава и имаш спад в приходите, тези разходи натежават допълнително.

Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още