IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Пейков: Вече планираме нов терминал на Летище София

Ако процедурата за построяването му бъде стартирана догодина, новият терминал ще бъде готов в близките 5-6 години, смята изпълнителният директор на летището

09:09 | 28.08.12 г. 10
<p>
	Веселин Пейков.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Веселин Пейков. Снимка: Личен архив

Веселин Пейков е изпълнителен директор на дружеството "Летище София" ЕАД, което към момента управлява столичната аерогара. Той работи там от 1994 г., като последно е бил директор "Информационни технологии и поддръжка" към компанията. Пейков е участвал в подготовката на проекта за изграждането на втория терминал на летището.

Investor.bg разговаря с него за плановете му за развитие на аерогарата, разширяването на действащите терминали и бъдещето на "Летище Балчик" ЕООД, което от близо година се управлява от ръководството на "Летище София".

- До какъв етап е стигнал процесът за отдаването на концесия на "Летище София", както и на "Летище Балчик"?

Този въпрос е по-добре да бъде отнесен към Министерството на транспорта, където ще могат да ви отговорят дали "Летище София" и "Летище Балчик" ще бъдат дадени заедно на концесия или по отделно.  Не мога да ви дам информация по темата. 

- От близо година "Летище Балчик" се управлява от "Летище София". Какво е развитието му?

На "Летище Балчик" имаме назначени няколко служители, които дават дежурства и пазят имуществото. Ние искаме да го сертифицираме като летателна площадка, защото летището е хубаво. 

- Колко време е нужно за такъв вид сертифициране?

Предприели сме действия и до месец и половина ще бъде сертифицирано. След това "Летище София" ще започне да събира такси за кацащите и излитащите самолети. 

- Какви са прогнозите ви за "Летище Балчик"? Какъв ще бъде потокът от пътниците, които ще преминават през него?

За момента ние не планираме да развиваме голяма дейност. Там ще кацат малки самолети, които са частни. Освен тях ще кацат и излизат самолети, които са за организирани екскурзии на посетители на българското черноморие - туристи от Албена и Златни пясъци. За голяма авиация към момента не говорим тъй като за да може да се развие такава, трябва да се инвестира значителен ресурс.

- Каква е сумата, инвестирана за последната една година в "Летище Балчик"?

До този момент не сме инвестирали никаква сума. "Летище София" не може да отдели средства, нито от летищни такси, нито от частни средства, за да инвестира в него. Не планираме вложения в него в близките няколко години.

- Към момента "Летище Балчик" генерира ли печалби?

Ако получим сертифицирането за летателна площадка, ще започнем събирането на такси от кацащите самолети. Опитваме се да отдаваме имоти под наем за да може авиобазата да се самофинансира и да генерира печалби.

- Като казвате имоти под наем, за кои имоти говорите и каква би била стойността на приходите от тях?

За момента все още нищо не сме отдали, но ще целим да дадем под наем сгради и земя чрез търгове. По този начин те ще се използват и ще се съхраняват, а същевременно летището ще може да се самоиздържа.

- Според предварителните планове в управлението на "Летище Балчик" от "Летище София" влиза и намаляването на трафика на пътници от "Летище Варна".

"Летище Балчик" не може да снеме от трафика на "Летище Варна", защото към момента то не е разчетено за такъв трафик и за такива тежки самолети. Говорим за летателни средства като Airbus 320 и Boeing 737. Там равността на покритието не отговаря на изискванията. Пистата е построена през 50-те години на миналия век, което означава, че трябва сериозно да бъде ремонтирана и усилена.

- Колко средства са нужни за да се подобри инфраструктурата на "Летище Балчик"?

Не бих казал, че са нужни средства за подобряване на инфраструктурата. Там трябва да се направи цялостен проект за изцяло ново летище, защото няма перони, няма пътеки за рулиране, които да отговарят на изискванията, няма обеми за съхраняване на керосин в необходимите количества. Освен това липсва наземна техника, няма терминал и оборудване за терминали. По моя преценка средствата, които ще са необходими за да може "Летище Балчик" да функционира като истинско гражданско летище са поне 100 млн. лв. Летището е хубаво, но е военно.

- В близките години ще бъдат ли отпуснати тези средства?

Трябва да се направят обстойни икономически анализи, дали в разстояние на 30 км. е необходимо да има две международни летища, каквито ще бъдат тези във Варна и в Балчик, които да се конкурират помежду си. В това направление няма кой знае какъв пътникопоток. По мое мнение ситуацията не би била икономически изгодна и за двете аерогари. Разходите за поддръжката на едно летище са изключително големи. Тези разходи трябва да бъдат попълвани от такси, които идват главно от пътници. Като бъде разделен пътникопотокът на две, инвестицията няма да може да се изплати в нормален срок.

Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Бързаш и не мислиш какво пишеш. Казвам, че ако държавата съумее да развива икономиката, насърчава инвестициите в образованието, промишлеността, селското стопанство, туризма, ще се увеличи и необходимостта от пътуване, за да държиш бизнеса си конкурентно способен. Примерът е доказан в много страни, просто трябва малко да се замислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
natty
преди 11 години
Писна ми всяка вечер като загледам телевизия през 15 минути да прелитат кацащи самолети и да не чувам нищо. Няма ли да направят нещо самолетите да захождат за кацане откъм полето, а не откъм града?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И аз съм на мнение, че ни трябват поне още 5 -6 летища, ако може с по 50 милиона пътници дневно. И Непременно НОВ НАЦИОНАЛЕН СТАДИОН, че сегашните пращят по шевовете и не могат да поберат публиката. И много други такива, дето са ни СТРАЩНО НЕОБХОДИМИ. Имам само една молба - може ли аз да не плащам за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Би ли ми казал 50 милиона души от какъв зор ще дойдат в България! Летищата са следствие от развитието на една държава, а не причина за да пътуват хората до тази държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
Абсолютно неефективно би било да се строи ново летище в София. Под 1 милион пътници годишно летищата са на загуба, между един и пет милиона души вече носят някаква печалба и над 10 милиона души летището става истински бизнес.Разделянето на сегашният относително нисък трафик от 3,5 милиона души на две е икономически необосновано и трудно ще се изплати! Инвестицията в метрото до летището също ще се обезмисли, ако тъкмо когато когато построят метрото до летището му вземат голяма част от трафика!Изнасянето на цялото летище извън града също ще е една инвестиция която ще струва поне 500-600 милиона евро плюс още 100-200 милиона евро за разширение на метрото, пътищата и т.н. и няма да донесе никакви допълнителни приходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Аз все си мисля, че на това летище проблем му е мястото за писти, а не терминалът, но може и да бъркам. Не че не може да се премости околовръстното и да продължи разрастването отсреща, но тогава вероятно ще се окаже, че най-скъпите ниви на Балканите са точно там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Едно огромно и добре проектирано летище, в комбинация с добра държавна политика, биха могли да бъдат много полезни за развитието на икономиката. Дубай е ярък пример за това. Dubai International Airport обслужва над 50 милиона души годишно, представете си какъв капитал е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Последният път, като фърчах и идвах от едно голямо летище нашето ми се видя, като малка селска автогара. Не е неприятно летище, просто контрастът е огромен.Ама нищо де, не е казано, че това е лошо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Да и аз мисля, че 2-ро летище в западна посока би било по добрия вариант. За да не се претоварват източните артерии на София - Цариградско и Орлов мост е вече претоварено. Още повече предстои строителство на западната дъга на околовръстното и спокойно може да се помисли по въпроса. Метрото също не е далече - Люлин и Обеля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
GunMan
преди 11 години
Може също да се замислите за ново летище. Извън града...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още