IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът занижава очакванията си за ръст на приходите в туризма

Последните прогнози на бранша са за не повече от 6% нарастване на приходите при заложени 8 на сто преди началото на сезона

15:21 | 28.08.12 г. 1
Бизнесът занижава очакванията си за ръст на приходите в туризма

Към края на лятото представители на туристическия бранш занижават очакванията си за ръста на приходите, представени от тях в началото на сезона. Прогнозите за увеличение от 8 процента вече са занижени до не повече от 6 на сто.

Това съобщи пред Investor.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Според него плановете за 8-процентов ръст са били реално пресметнати, но след атентата в Бургас и регистрирания отлив на израелски туристи браншът неизбежно е понесъл щети. „Въпреки че туризмът е един от най-критикуваните отрасли, и тази година той ще отбележи ръст“, заключи обаче експертът.

Помолен да даде личната си прогноза за предстоящия зимен сезон, Рагин обясни, че се очаква добър ски сезон, но изрази опасения за отлив на гръцки туристи заради задълбочаващата се криза в южната ни съседка.

Хотелиерската асоциация ще настоява държавата да предприеме мерки, които да компенсират евентуален отлив, каза председателят на асоциацията. Той обясни, че една от възможните мерки е въвеждането на 5 или 10-годишни визи за турци, руснаци, украинци и туристи от Беларус, за да се улеснят техните пътувания към България.

На въпрос за очакваното поскъпване на почивките през 2013 г. Рагин отговори, че ваканцията по Черноморието със сигурност ще поскъпне, като прогнозите са за ценово увеличение от 7-8 процента. Повишените разходи за издръжка на хотелите плюс поскъпването на храните са основните причини за очакваното увеличение на услугите.

От бранша заявиха, че заплатите в бранша остават замразени. По информация на асоциацията най-ниската заплата е между 400 и 500 лева, а за ръководните длъжности - между 1000 и 2000 лева. Възнагражденията ще се задържат на нивата от миналата година заради ниското търсене на услугите и по-голямото предлагане, отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още