Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Първи стъпки във Forex

Брутният вътрешен продукт и валутният пазар

Как данните за икономиката влияят на курсовете на основните валути

0
 
0
 
8
преди 7 години
Няма профилна снимка
За да не подвеждате аудиторията, много ще Ви е полезна книгата: Пътеводител на икономическите показатели. Как да разбираме икономиката. Издание на The Economist. Изд. Класика и стил. София. 2000
1
 
3
 
7
преди 7 години
Няма профилна снимка
Така, че винаги като се гледат данни за БВП трябва да се има в предвид всичко това. Плюс възможността за статистически грешки както неумишлени(1-2%) така и напълно умишлени както стана в Гърция например.

Например сега се води, че имаме по силна икономика от да кажем 1980г. Обаче на практика тогава е било доста по добре от сега.
0
 
1
 
6
преди 7 години
Няма профилна снимка
В статията има известни неточности.

Брутният вътрешен продукт (БВП) изчислен като сума от разходите, които правят икономическите агенти включва потребление, брутни частни вътрешни инвестиции, правителствени покупки и чист износ (който е разликата между износа и вноса в икономиката). Т.е. вносът представлява изземване и винаги участва със знак „минус”.
БВП може да бъде изчислен и като сума от доходите на икономическите агенти, както и по метода на добавената стойност.
За целите на анализа интерес представлява винаги и единствено реалния БВП. (по номинални стойности няма как да се прави сравнение. Чрез т.н. дефлатор на БВП, номиналният БВП се трансформира в реален БВП ).
При отчитането на показателя Брутен национален продукт (БНП) се изключва произведеното от чужди инвеститори (резиденти) на територията на страната и се прибавя произведените стоки и услуги от национални резиденти зад граница.

По отношение на т.н. „слаби страни” на показателя БВП е характерно, че БВП не отчита - резултатите от домашното производство, резултатите от икономиката в сянка, вредните и странични за човека и околната среда ефекти или т.н. антиблага и др.
2
 
4
 
5
преди 7 години
Няма профилна снимка
БВП в момента е основен индикатор, но е много несъвършен.

Първо и много важно той е в пари, а парите не са всичко.
Например здравеопазването - повече болни водят до по-голям БВП. А това хубаво ли е?
Това, че се измерва в пари означава, че при сравняване огромна роля играят цените(не само инфлацията, която отчита изменението). Например 1 вечеря в БГ може да е 20 лв, но в Германия абсолютно същата е 20 евро. А полезността на практика е една и съща - нахранил си се със същото.
Пак голям проблем е, че обикновено и курсовите разлики играят съществена роля. Например при сравнение да европейска държава с САЩ курса евро/долар определя разликата, но след 2 дена тя може да е друга. Това не означава, че изведнъж икономиките са се променили толква.
Друг проблем е, че в него се сумират неща които нямат нищо общо - от секс услуги през софтуер , тикви, че чак до данъци. БВП не отчита много неща - например ново създадени технологии, разпространение на знания и тяхното прилагане(know how) населението
2
 
2
 
4
преди 7 години
Да видяхме този перфектен измерител БВП какво свърши в Гърция. Успех желая на всички, които инвестират на бази сухи данни за БВП. Ще им е нужен.
0
 
2
 
3
преди 7 години
ейй, като се появят разбирачите :) на мен текстът ми е екстра - не съм икономист и ми е полезен. на вас като не вие - какво изобщо се намесвате?
1
 
0
 
2
Боян до: СоколовВвВ
преди 7 години
Няма профилна снимка
Е има някой да ги субсидира да се набират шарани за фондовия пазар, все пак акулите трябва да прибират на някой парите. Относно това което е написано, пълни тъпотии то и в учебниците по Икономика няма толкова глупости някаква архаична суха теория, която няма абсолютно нищо с реалния свят на борсовата търговия.
2
 
1
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
А бе ,защо не анализирате Примерно Варненеското ви представителство как за без пари се работи и без пари се правят презентации на над 2000 хил човека и от това се зарибяват реално трима клиента и как от това ще вадите пари?
Та то и пари да има в такъв офис, пак няма да платите на служителите си, защото сте измамници.
И какво сега таргет начинаещи трейдъри, обучавани от стажанти на 150лв. ли? Като този. ахахахах
Напълно ненужна мошеническа организация.И представителство в гр,Варна в апартамент на блок, как е ? аххахаха
Какво да кажем за отказа ви от договорните фондове.ахаххаахахах
Това трябва да е бизнеса на Инвестиционните Посредници. хахахаха