IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Германският съд няма да блокира ESM и бюджетния пакт

Германският финансов министър, заяви също, че германското правителство е на път да постигне разбирателство с френския президент Франсоа Оланд

20:12 | 03.09.12 г. 3
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Конституционният съд на Германия няма да възпрепятства мерките по стабилизиране на икономиката на ЕС. Такова мнение изрази днес пред студенти в централата на Съвета на Европа в Страсбург германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

"Конституционният съд няма да блокира Европейския стабилизационен механизъм и бюджетния пакт на ЕС", отбелязва Шойбле.

Германският съд трябва да се произнесе по този въпрос на 12 септември, припомня АФП.

На конференцията в Страсбург Шойбле, заяви също, че германското правителство е на път да постигне разбирателство с френския президент Франсоа Оланд.

Няколко групи граждани внесоха съдебни жалби срещу приетите в края на юни от двете камари на парламента мерки за спасяването на еврото с твърдението, че те са противоконституционни. Сред жалбите има и такава, внесена от фракцията на Левицата в Бундестага, подписана от 12 000 граждани. Ищците смятат, че прилагането на ESM ще има непредсказуеми последици за Германия. Свързаното с тях бреме едва ли ще може да бъде изчислено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Доколкото знам те вземат решение дали това не е в разрез с конституцията на Германия. Дали е икономически обосновано е мнение на тези които го предлагат. Да не говорим, че може и да не е икономически обосновано. Но конституцията я има за това, да каже кое е правилно и кое не според призмата на Германсия върховен закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Съгласен съм, но помисли нормално ли е някакви юристи да вземат такова важно решение, което изобщо не е от тяхната компетенция???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Някой мисли ли още, че съдебната власт е независима от изпълнителната? Ето в прав текст министъра каза какво ще направи конститучионния съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още