IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се нов вид предплащане за паркиране в "синя зона" срещу 150 лв. на месец

Той е предназначен главно за служители на големи корпорации, ведомства и държавни звена, които се намират в центъра на столицата

13:19 | 04.09.12 г. 1
Обсъжда се нов вид предплащане за паркиране в "синя зона" срещу 150 лв. на месец

В момента се обсъжда трети начин за предплащане на паркиране в „синя“ и „зелена“ зона, което може да бъде 6-месечно и годишно. Вероятно то ще струва 150 лв. на месец и ще позволява паркиране на колите в целия обсег на зоните“, съобщи пред Investor.bg Радослав Тошев, председател на Комисията по транспорт и транспортна политика към Столичен общински съвет (СОС).

До този момент гражданите на столицата можеха да заплащат за паркирането на колите си в идеалния и широк център чрез SMS или чрез талон.

"Този вид предплащане ще бъде удобен за редица корпоративни служители, както и тези, които са част от държавни институции, работата на които е тясно свързана с ежедневно циркулиране с автомобил из центъра на столицата", обясни той.

Като пример за подобен корпоративен клиент Тошев даде ЧЕЗ. Сградата на електроразпределителното дружество се намира на ъгъла на ул. „Г.С.Раковски“ и „ул. Хан Аспарух“ и е в „синята зона“ за паркиране.

„Колите на ЧЕЗ постоянно циркулират в центъра и работят по аварии. За тях е нужно такова предварително предплащане, защото новите правила на паркиране до някаква степен ще пречат на оперативната им дейност“, допълни той.

Хората, които не са служители на общини, ведомства или големи корпорации, разположени в центъра, също ще могат да предплатят паркирането си в централната част на столицата по същия начин.

По думите на Тошев вероятно процедурата по третия вид предплащане ще предвижда отново залепяне на определен стикер върху предното стъкло на автомобила, който да сигнализира на служителите от „Градска мобилност“, че за паркирането на съответната кола е вече платено.

Тепърва СОС ще вземе решение, на база анализи и разчети, колко лева ще бъде разликата в предплащането между „синя“ и „зелена“ зона.

„Трябва да се знае, че цената за този вид предплащане не е константа. Ако има голямо търсене тя ще се увеличи, защото нашата цел е винаги да има 20-30% свободни места в центъра. Затова цената трябва да е висока и да има все повече свободни места“, обясни председателят на Комисията по транспорт.

Тошев потвърди, че само няколко дни след като промените в правилата за паркиране официално действат, свободните места за паркиране са се увеличили с близо 30%.

Очаква се на 13 септември на първата сесия на общинския съвет да бъдат разгледани окончателните предложения за промени в правилата за паркиране в идеалния и широкия център на столицата. Тогава ще стане ясно евентуално от кога новият метод за предплащане ще влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Аз за яхтата плащам по-малко на пристанището!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още