IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът се опитва да ограничи междуфирмената задлъжнялост

Държавните институции ще се разплащат за 3 месеца, а фирмите за 30 дни, гласят промени в Търговския закон

14:04 | 05.09.12 г. 1
Кабинетът се опитва да ограничи междуфирмената задлъжнялост

Разплащанията между фирмите вече трябва да приключват до 30 дни, а държавните институции са длъжни да се издължават на бизнеса по изпълнените поръчки в рамките на три месеца.

Това гласят предложените промени в Търговския закон, одобрени на днешното заседание на кабинета, предаде БТА.

С промените на практика се въвеждат изискванията на европейската директива от 2011 г., насочена срещу  забавянето на плащането по търговски сделки, съобщиха от пресцентъра на МС.

Законовата промяна цели да бъде ограничен размерът на междуфирмената задлъжнялост, която неофициално се изчислява на десетки милиарди лева. Това се отразява негативно върху конкурентоспособността на дружествата, особено на малките и на средните предприятия, при които се отчитат най-големи фалити, се посочва в мотивите към закона.

Измененията предвиждат още въвеждането на двумесечен срок и за извършване на плащанията по доставките на лекарства и медикаменти за лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Най-накрая! Отдавна трябваше да стане това.Некоректни платци затриха много коректни фирми.Ролята на държавата е да създава добри правила на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още