IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привидно ли е възстановяването на жилищния пазар в САЩ?

Статистиката отчита пет поредни месеца с повишение на цените

15:45 | 05.09.12 г. 1
Привидно ли е възстановяването на жилищния пазар в САЩ?

Цените на жилищата в САЩ през юли са нараснали с 3,8% на годишна база, сочат последните данни на CoreLogic, цитирани от CNBC. Цифрите включват и цените на лошите имоти и представляват най-голямото годишно увеличение от август 2006 г. насам.

Юли бе и петият пореден месец на поскъпване на жилищата - както на годишна, така и на месечна база.

От CoreLogic прогнозират, че възходящата тенденция ще продължи и през август, както и до края на годината като цяло. Налице е истинско възстановяване на пазара, но факторите, които стоят зад него, може би не са се дължат толкова на органичен растеж, а по-скоро на стимули и прости сравнения.

През това лято на пазара в САЩ бе отчетен рязък спад на броя на лошите имоти за продан, след като банките започнаха да модифицират все повече заеми и да предпочитат късите продажби, при които жилищата се продават на цена, по-ниска от стойността на ипотеката.

Късите продажби често са на по-високи цени, отколкото продажбите на имоти, притежавани на банките. Инвеститорите, особено тези, които купуват групи имоти на едро, наводниха пазара, изтласквайки цените нагоре и причинявайки рязък спад на предлагането.

Що се отнася до сравняването - то разкрива една шокираща истина за цените на жилищата. Те определено са по-високи, но далеч не с толкова, колкото мнозина си мислят. Не бива да се забравя, че 2011 г. бе определена от някои анализатори като "година на махмурлук" от данъчния кредит, който държавата предоставяше на купувачите на жилища.

Той бе в размер на 8000 долара за купувачите на първи дом през 2009 г. и първата половина на 2010 г. Това може и да не звучи като кой знае каква сума, но като се има предвид, че средната цена на жилище в САЩ през 2009 г. бе 172 500 долара, той възлиза на цели  5% от цената, или ¼ от 20-процентната първоначална вноска.

Данъчният кредит вдъхна доста живот на продажбите и цените на жилищата, но след това те спаднаха рязко през 2011 г. Освен това през тази година ипотечните лихви са с цял процентен пункт по-ниски в сравнение с юли 2011 г., което създава много по-голяма покупателна способност/стимул, а така сравненията се изкривяват още повече.

Това разбира се не означава, че на жилищния пазар не тече възстановяване. Просто е важно нещата да се наблюдават в перспектива, особено като се има предвид, че ипотечните лихви и лошите жилища все още играят сериозна роля в тези месечни отчетни данни.

Евентуална промяна в която и да е от тези категории би могла да се отрази сериозно върху данните, които експертите следят толкова зорко всеки месец, и които играят толкова важна роля за общото настроение в жилищния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Брех каква "организирана" покупка са направили големите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още