IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският съд подкрепи спасителния фонд за еврозоната*

Решението в подкрепа на ESM премахва и последната пречка пред германския президент Йоахим Гаук да ратифицира споразумението

11:54 | 12.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на германския конституционен съд Андреас Фоскуле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на германския конституционен съд Андреас Фоскуле. Снимка: Ройтерс

Германският конституционен съд отхвърли искането за блокиране на постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM - European Stability Mechanism), съобщава BBC.

Критици на проекта сезираха Конституционния съд в Карлсруе с аргумента, че ESM обрича Германия на неограничено финансиране на затъналите в дългове европейски страни. 

Според анализаторите, ако съдът беше решил да блокира фонда, това можеше да осуети усилията за справяне с кризата в еврозоната и да доведе до пазарни сътресения.

Съдиите постановиха и определени условия за германсккото участие. Така например всяко увеличаване на сумата на германското участие над 190 млрд. евро трябва да бъде ратифицирано от долната камара на германския парламент. Магистратите задължиха също германското правителство да представи споразуменията за учредяване на ESM за одобрение в двете камари на парламента и отхвърли заложената в договора клауза за конфиденциалност.

Съдът трябва да се произнесе и по легитимността на Европейския фискален съюз, който има за цел да наложи стриктна бюджетна дисциплина в еврозоната.

Решението в подкрепа на ESM премахва и последната пречка пред германския президент Йоахим Гaук да ратифицира споразумението.

След като Германия трябва да осигури 27% от спасителния фонд, възлизащ на 500 млрд. евро, проектът нямаше как да продължи без ратификация от страна на Федералната република.

Всеобщото облекчение се смеси със скептицизъм за това как сега ще протече развитието на еврозоната. Йорг Кремер, главен икономист на Commerzbank, предупреждава: „ЕЦБ ще купува държавни облигации ангро. Ще получим съюз на отговорността, който ще промени характера на паричния съюз – в стила на италиански повлиян паричен съюз. Той ще поддържа паралели с Италия от седемдесетте и осемдесетте години".

*Актуализирано в 12.15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Това е много добро решение -1. Всяко ново учаастие на Германия над заложения лимит трябва да бъде одобрявано отделно , след обсъждане !!! Това на практика връзва ръцете на политиците за обещания . Създава се сложна обстановка и при всяка нова помощ те трябва да се изправят пред народа ,за да искат пари. Това към днешна дата е на практика немислимо.2.Неограниченото изкупуване на ДЦК от ЕЦБ е явно ограничено и то доста.Ако ЕЦБ предпочете облигациите на една страна пред друга това няма да е справедливо по отношение на затъналите страни , но те вече не заслужават дори справедливост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Мога да кажа само: "Горката Германия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още