IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Решението на германския съд е „силен сигнал към Европа“

То представлява първа крачка по пътя за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, изтъква германският канцлер

16:07 | 12.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Решението на германския съд е „силен сигнал към Европа“

Германският канцлер Ангела Меркел приветства решението на конституционния съд на страната, което премахва пречките пред ратифицирането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – постоянния спасителен фонд за еврозоната, съобщи РИА Новости.

„Това е хубав ден за Германия и за Европа. Германия днес изпраща силен сигнал към Европа и извън нейните граници“, каза Меркел по време на дебати в парламента на страната. Според нея по този начин Германия потвърждава готовността си да „поеме отговорността“ за процесите в еврозоната.

„В Германия всичко ще бъде добре само в случай, че всичко е добре в Европа“, подчерта тя.

Според германския канцлер решението на конституционния съд е първата крачка по пътя за преодоляването на дълговата криза в еврозоната.

Днес съдебната институция отхвърли жалба относно неправомерността на приемането на закони в страната, отнасящи се до Бюджетния пакт на Европейския съюз и до ЕМС, но постави ограничение за отговорността на Германия в постоянния спасителен фонд до 190 млрд. евро. При това всички бъдещи вноски трябва да бъдат одобрени от германския парламент.

Страната е единствената в еврозоната, която все още не е ратифицирала ЕМС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Точно така - никакви безкрайни ангажименти , още по малко без обществено съгласие. Не знам дали точно това е искала Мркел , но се получи добре.Много мъдро - Соломоново решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, значи все пак парламента ще има право на вето по отношение на вноските, от една страна и ще са отговорни до определена сума. Ако ползваме термини от шаха, добра рокада и защита с топове. Германия официализира позицията си конкретно. На ред са другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още