IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ спешно отпуска 750 млн. евро на Гърция

Средствата са за погасяване на задължения в енергетиката, образованието и транспорта, както и към дребния и средния бизнес

17:32 | 13.09.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ЕИБ спешно отпуска 750 млн. евро на Гърция

Европейската инвестиционна банка е предприела незабавно отпускане на 750 млн. евро за Гърция в съответствие със споразумение, подписано от министъра на финансите на страната Янис Стурнарас и президента на ЕИБ Вернер Хойер, съобщиха от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА Новости.

Споразумението ще позволи да бъде деблокирано погасяването на дългове, а срещу отпусканите средства ЕИБ е получила държавни гаранции.

„Чрез споразумението ще може да започне незабавното изплащане на задължения на обща стойност 750 млн. евро в области като енергетиката, образованието, транспорта, както и към малките и средните предприятия. По-конкретно последните ще получат около 440 млн. евро, което ще осигури значителен приток на средства на пазара“, се посочва в изявлението на министерството.

„Това е важно събитие, икономиката ще получи реални пари в момент, когато липсата на ликвидност доведе до свиване на пазарите“, изтъква Стурнарас, цитиран в съобщението.

Вследствие на тежката икономическа обстановка в Гърция възникна недостиг на ликвидност на пазара и криза на неизплатени задължения.

Представители на бизнеса се оплакват, че държавата не изплаща задълженията си към частните компании, а те на свой ред не успяват да финансират своите дългове. Чуждестранните партньори на гръцките компании пък отказват да им отпуснат кредит, опасявайки се от фалит на Гърция и излизането ѝ от еврозоната, слухове за което се носят вече от над две години.

Гръцкото правителство разчита през следващите няколко седмици да получи пореден транш на стойност 31,5 млрд. евро от спасителната помощ за страната, което ще му позволи да погаси спешните задължения. Отпускането на средствата обаче зависи от одобрението на програмата за съкращаване на държавните разходи с 11,5 млрд. долара, по която в момента страната преговаря с представители на международните си кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
На това другари му се вика "Централно планиране и управление". Всеки момент може да очакваме новите договори за Федерацията на Тавариш Барозу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
WTF ?! http://***.eib.org/about/press/2012/2012-118-eib-strengthens-its-activity-in-favour-of-the-greek-economy.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Това е неразбираемо - каква е инвестицията която прави ЕИБ ?! Какви са проектите в които се инвестира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още