IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпата синя зона в София остава в сила въпреки протестите

Хората с увреждания ще разполагат с повече места за паркиране, а общинските служители запазват привилегията си да спират безплатно в центъра

17:43 | 13.09.12 г. 2
<p>
	Правилата за паркиране в центъра на столицата, които влязоха в сила от 1 септември, остават непроменени. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Правилата за паркиране в центъра на столицата, които влязоха в сила от 1 септември, остават непроменени. Снимка: Investor.bg

След като цял ден Столичният общински съвет обсъжда промените в новата наредба за паркиране в София, стана ясно, че остават в сила правилата за паркиране, валидни от 1 септември. Именно заради тях живущите в центъра на столицата протестират вече повече от месец.

В крайна сметка исканията на недоволните от новите правила за ползавне на "синя"  и "зелена" зона в столичния център няма да бъдат уважени, предаде БНР.

Живущите в центъра ще могат да си закупят винетен стикер, с който да паркират в района на домовете си. Цената за предплащането за паркиране в "синя" зона си остава 2 лв. на час, а в "зелена" - 1 лев.

Столичният общински съвет реши да няма промени и във времетраенето на зоните - всеки делничен ден от 8.00ч. до 19.00 ч., а през съботните дни от 09.00 до 14.00 ч.

Хората с увреждания ще разполагат с повече места за паркиране в идеалния и широк център на столицата, като ще могат да ползват допълнително места в общинските паркинги. Освен това служителите на Столична община ще продължат да ползват привилегията си да паркират безплатно в "синя" и "зелена" зона на София, въпреки предложението на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков този "бонус" за общинарите да отпадне. 

Очаква се до края на деня да станат напълно ясни останалите предложения за промени в наредбата. Някои от тях предвиждат възможности за безплатно паркиране в буферните паркинги на метрото с помощта на персонализирана месечна карта за ползването му на стойност 50 лв. В стария вариант с билетче или карта за метрото, или цялата градска мрежа, първите два часа паркиране са безплатни, а след това по 50 ст. на час.

Освен това съветниците ще коментират и варианта за създаването на трети вид предплащане за паркиране в "синя" и "зелена" зона, предназначен главно за софиянци, които не живеят в центъра или тези хора, чиято работа е в иделания и широк център. В момента вариантите са да си купят талони или да изпращат SMS- и, като ограничението за "синята" зона е до 2 часа, а за "зелената" - до 4 часа.

Миналата седмица председателят на транспортната комисия Радослав Тошев коментира пред Investor.bg, че вероятно новият вид предплащане ще бъде под формата на абонаментни карти, издавани за период от 1 месец, 6 месеца и година, като "логичната" според него цена ще бъде 150 лв. на месец.

Тази сутрин граждани и партийни активисти протестираха срещу новите правила за платено паркиране и внесоха петиция в общината. И тази вечер протестите продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Големи гьон-сурати са общинарите. Запазват си безплатното паркиране, продават пропуски за безплатно паркиране на близки и познати. Иначе загрижени за трафика в столицата. Затова след всеки мандат е хубаво да има метла. Иначе много се охранват и забравят на кой свят са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
krasus
преди 11 години
То оставаше бандюгите общинари да се отметнат от предишното решение- нали ще трябва вкупом оставка да подават Сега надеждата е само в Съда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още