IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът пак таи надежди за смекчаване на забраната за пушене

Заведенията на закрито искат връщане на разделението пушачи/непушачи или разрешаване на пушенето след 22 часа

12:56 | 18.09.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът пак таи надежди за смекчаване на забраната за пушене

Повече от три месеца след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места сред ресторантьорския бранш отново има надежди за смекчаване на правилата за цигарения дим, въведени със Закона за здравето от 1 юни тази година.

Сред бизнес средите на хотелиери и собственици на заведения има силно притеснение от спада в оборотите заради забраната, които се засилват особено сега в началото на есенно-зимния сезон.

Въпреки очакванията, че летните месеци ще смекчат негативните икономически последици за бранша, разчитайки, че пушачите ще палят цигари на открито, собствениците вече сигнализират за драстичен отлив на клиенти и спад в оборотите.

По данни на хотелиерската и ресторантьорска асоциация около 10 на сто от заведенията са прекратили дейността си през лятото заради регистриран 90-процентен спад в оборотите. Това са предимно малки заведения, сладкарници или ведомствени места за хранене. 

От хотелиерската асоциация отчитат, че забраната за пушене не се е отразила негативно на заведенията по Черноморието, защото там повечето ресторанти са разположени на открито. В големите хотели от известни световни вериги също няма проблеми, защото там правилата за пушене важат от години.

Представители на бранша разкриха, че надеждите им за промяна на правилата са свързани с връщането на стария режим, при който имаше два салона - за пушачи и непушачи, или за разрешаване на пушенето на закрито след 22 часа.

Някои от собствениците дори заявяват, че няма да спазват забраната в настоящия й вид, защото търпят големи загуби и не могат да плащат заплати и осигуровки на служителите си. Други стигат и по-далеч, като казват, че предпочитат да плащат санкции, вместо да спазват забраната за цигарен дим.

Нека припомним, че това е пореден опит на бизнеса да си извоюва известно смекчаване на забраната за тютюнопушене на закрито. Предишните опити от пролетта не дадоха резултат. През март осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори изпратиха отворено писмо до премиера, с което настояваха за либерализация на режима с мотив, че ще се свият оборотите и ще се наложи съкращаване на работни места.

Премиерът обаче отхвърли доводите им, като напомни за преходния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи. 

Със застудяването на времето и прибирането на масите за хранене на закрито, проблемът за голяма част от бизнеса, се изостря. Този път надеждите на бизнеса за смекчаване на забраната са свързани с наличието на прецедент. В други европейски държави, където е имало влязла в сила пълна забрана за пушене, тя е била отменена. Заради негативните последици върху бранша пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането й, но при определени условия.

При неспазване на забраната законът предвижда глоба за физически лица от 300 до 500 лева, като за второ нарушение тя е между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лв. за първо и от 1500 до 3000 лв. за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
deBill
преди 11 години
В Германия вече я отмениха тази забрана .При тази безработица само препятствия тук за бизнеса. Явно не сте в час щом смятате че няма връзка . Вече само аз знам за три малки барчета които затвориха по тая причина. Не съм пушач но съм против да сме по католици от папата. А при тази криза трябва държавата според мен да се бори за всяко работно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
И какво - някой няма да яде и пие защото трябва да пуши навън?!?Пълни глупости, а и на 100% няма връзка между оборот и пушене. Даже отказалите цигарите все се оплакват, че хапват повече след това.Напъните са на наркоманизирани пушачи, които не могат да изкара час два без да захапят фаса. Много мои познати пушачи даже харесват забраната, защото така най-накрая може да се диша в клубовете(не че не се пуши пак, но е доста по малко).Разбира се има и такива дето пушат в тоалетни и къде ли не. Защото цигарите са си наркотик и пристрастяването е сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
GamaGaz
преди 11 години
Дори и при сегашната нормативна уредба може да се намери лесно решение на този проблем, собствениците на заведения могат да обособят външните си пространства за целогодишно използване , като използват все по-популярните у нас газови отоплителни уреди. Ние от GamaGaz предлагаме най-богатата гама от газови уреди, произведени в Германия. Цените започват от 326 лв. като за всеки уред, клиентът получава безплатна газова бутилка. За повече информация посетете сайта ни ***.GamaGaz.com или facebook.com/GamaGaz . 0888 142 722
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
MNN
преди 11 години
не разбирам... като пушат хората и ядат и пият по-малко ли? Или излизат по-малко по завесения, защото в тях не се пуши?дрън-дрън...ако забраната се спазва навсякъде, т.е. хората не избрат заведение А пред заведение Б, защото в А е разрешено пушенето, не виждам причина за обявения спад в оборотите. Може би причината е някъде другаде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
vesko5000
преди 11 години
Аз също съм пушач но ОДОБРЯВАМ това да не пуши на закрито .Понамалих броя на цигарите :) Който иска да изпуши една цигара не му пречи да излезе за 5 мин навън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още