IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръчва национални регулации за проучването и добива на шистов газ

Според евродепутатите може да се наложи актуализация на европейското законодателство, ако сондажите за шистов газ се увеличат

16:56 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕП препоръчва национални регулации за проучването и добива на шистов газ

Проучването и добива на шистов газ в държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде подкрепено със сериозни регулаторни режими на национално ниво.

Това е записано в резолюция на Европейския парламент (ЕП), която е била гласувана днес на заседание на комисията за промишленост, изследвания и енергетика.

Евродепутатите са отбелязали в доклада, че може да се наложи актуализация на европейското законодателство, ако сондажите за шистов газ се увеличат.

„Всяка държава-членка на Европейския съюз има право да реши дали да експлоатира залежите си от шистов газ“, посочват от енергийната комисия на Европарламента.

„Държавите-членки трябва да разполагат с надеждни правила за всички дейности по проучването и добива на шистов газ, включително и за хидравличното разбиване на земните пластове (фракинга)“, допълват евродепутатите.

Евродепутатите също така смятат, че ЕС трябва да се учи от опита на САЩ с оглед „използването на щадящи околната среда индустриални процеси и най-добрите налични технологии".

Членовете на комисията призоваха Брюксел да започне оценка на икономическото и екологичното въздействие на сондажите за шистов газ в Евросъюза.

Според евродепутатите неконвенционалните източници на природен газ може да помогнат за разнообразието на доставките, но са необходими други мерки за намаляването на зависимостта от вноса на природен газ. Като такива се препоръчват увеличаването на усвояването на възобновяемите енергийни източници и подобряването на енергийната ефективност.

На днешното заседание на енергийната комисия българският евродепутат Ивайло Калфин е препоръчал Европейската комисия да изготви оценка и анализ на икомическата и екологична жизнеспособност на добива на шистов газ.

Той се е обявил и за провеждането на открит диалог от страна на властите с обществото, при който да се обсъдят въпросите за изтичания на газ и за въздействието на използваната технология върху подземните води, земеделието и туризма, преди да бъде взето решение за проучвания за търсене на залежи или за промишлен добив.

Утре комисията по околната среда на Европарламента ще гласува отделна резолюция за екологичните аспекти на добива на нефт от битуминозни шисти и шистов газ, включително и прозрачността при използваните химикали и рисковете от замърсяване на подпочвените води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още