IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Подписката на БСП за референдум не цели възраждането на проекта, а пренасянето му в сферата на политическата партизанщина, заявява Огнян Минчев

21:12 | 19.09.12 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Според участниците в конференцията "АЕЦ "Белене" - между референдума и стратегическата рационалност", въпросът, свързан с евентуалното строителство на АЕЦ "Белене", е бил приключен през пролетта, когато правителството взе решение да спре проекта, коментира изпълнителният директор на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев.

"Решението на БСП да събере подписи и да организира референдум отваря наново страницата по диспута за АЕЦ "Белене", защото организаторите на този референдум очевидно искат да решат съдбата на АЕЦ "Белене" посредством маршовия граждански вот, за да избегнат компетентното решение, което трябва да бъде взето отговорно от националните институции, избрани от гражданите на страната", казва той.

"Прехвърляйки пряко на гражданите тези сложни решения, БСП се надява отново да напомпа популистки мускули за индустриализацията, за превръщането на България в голяма индустриална сила и т.н. и по този начин да вкара българската нация и държава в спиралата на една огромна икономическа задлъжнялост, една нарастваща и изключително деструктивна зависимост от великоруския имперски интерес и също така в един цикъл на завръщане на БСП на власт именно върху полета на референдума, който трябва да "утвърди новото индустриално могъщество на България", посочва Минчев.

"Тези утопии са продукт на една популистка политическа стратегия на БСП. Това, което БСП прави не е възраждане за трети път на проекта АЕЦ „Белене”, а е прехвърлянето на АЕЦ "Белене" от сферата на икономическите проекти и на реалистичните икономически технологични решения в сферата на политическата партизанщина, в сферата на повърхностните аргументи и в сферата на пряката заблуда на българските граждани относно това каква ще бъде цената, която всеки от българските граждани ще трябва да плати за АЕЦ "Белене", изтъква той.

Минчев коментира и изказването на депутата от БСП Румен Овчаров, че АЕЦ "Белене" ще донесе 20 млрд. евро печалба на България. Според експертите на конференцията, за да се реализира тази печалба през периода, в който трябва да функционира АЕЦ "Белене", на практика цената, която ще трябва да се плаща за тока от централата трябва да бъде между 45-50 евроцента при положение, че в момента АЕЦ "Козлодуй" произвежда електроенергия за 2,5 евроцента.

Според Минчев политическата страна на казуса АЕЦ "Белене" за Русия е дългосрочна дестабилизация на България като национална държава, като национална сигурност. "България след рухването на Съветската империя стана част от западното политическо и стратегическо пространство. Ние сме член на НАТО и ЕС и за да може Русия да възвърне своите позиции в Централна и Източна Европа, тя трябва да дезинтегрира настоящето статукво."

"България като цивилизована европейска страна трябва да застави своите ръководители да се изразяват по умерен и рационален начин в защита на националния интерес. Желанието "да напляскаме" някого, в частност Русия, няма да замени решимостта на българската държава да не допуска руския национален интерес в структурите на българската държава", коментира още Огнян Минчев.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
адмирации за коментарите.....!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Слава, богу, че не живеем в такава държава, че преди да стигнат до него ще подхванат други, които нямат никакво отношение...Тука май има прикрити комунисти. Тоя коментар звучи типично в духа им и т.нар. Народен съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 3
biserz
преди 11 години
Това е старо клише, но явно някои не са го чувалиЕдно-единствено нещо е по-лошо от държавния монопол и това е частният.Дреме й на Русия за нас - те искат пари...Глупостите на Огнян Минчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Психопатите са от нашата страна не от руската. 20 години са това. И повече. Определено при нас е проблема, още от началото е бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Ами германците не мислят като теб! Ако Меркел надуе бузи пред Путин и извърти някой гамбит "ала БиБи", германският бизнес ще й закачи кожата на Бранденбугската врата и повече власт няма да помирише цялата й партия.А ти очевидно и няма какъв бизнес да правиш с Оутин... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
saruman
преди 11 години
Очевидно е, че с психопати като Путин бизнес не може да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
И за последователите на О. Минчев Русия не е само доставчик, а един от най-желаните купувачи на какво ли не. Миналата година спря да купува краставици за десет дни и половин Европа тръгна да мре, в т.ч. и ние! Знаеш ли колко българи останаха без хляб заради начина, по който такива като теб се упражняват във външна политика? И знаеш ли Турция, която доста кръв си е преточила с руснаците, колко много се зарадва на такива политици като теб, Стоенчо Ганев, Монката Паси, Дянков и пр. мераклии да съдят Русия, да я пляскат, да я...Турците се наместиха в нашия половинвековен полог там и им е много гот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Когато подкрепям политика, която носи на България доказани ползи, според теб чия позиция защитавам?България е зависима от доставки на въглеродни енергоизточници. Но кой *** твърди, че България купува нефт от Русия? Този бизнес е изключително в частни ръце и на пазара ни са представени доста компании от този бранш. Течните горива в България се предлагат от няколко чужди компании, а те от къде ги доставят, изобщо не ме е грижа! Който си има рафинерия, си ги кара от там, който си няма купува от който има. Държавата, както всички, просто си избира за нейните си нужди на коя бензиностанция да спре.Въпросът с газа е малко по-специфичен. Някой трябва да се набута да построи тръба до нас. Понеже сме мноого голям и богат потребител, мераклиите се прескачат!Ако не беше онзи тръбопровод от комунистическо време, сигурно американците щеха да прокарат тръба под Атлантика заради нас!Нали вашия човек БиБи щеше да докара газ от Катар, от Грузия, от Норвегия... кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ми аз не знам дали ще стане зависими от американците но в момента България по данни на НСИ, общото енергийно потребление през 2009 г. е 17,5 млн. тона нефтен еквивалент - над 90 % е внос от Русия . Докато ни плашиш със зависимостта от Америка то зависимостта ни от Русия е факт сега ! Между другото ти коя позиция защитаваш - Българската или Руската , че не става много ясно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Що никой не цика за дереджето, към което се набутва НЕК с договорите за присъединяване на фотоволтаици и перки? И защо не оставят НЕК на пазарен принцип да си подбира доставчиците и да си прави сметка на инвестициите? Да видим тогава, на чисто пазарни основи, сметките на НЕK до какъв тип мощности ще я доведат до АЕЦ, ВЕИ или ТЕЦ! От Росатом или от Уестингхаус? Нали сте уж всички тук за чист пазар?! И да намерят който е подписвал договора с американците за ТЕЦ-а в Гълъбово, да си им изкупува токяа с негови кинти. Наис, а?Да не се окаже, че докато Минчев вдига пушилки да ни пази от руснаците, Уестингхаус се е сдобил и с договор за изграждане на Белене със съответен договор за изкупуване на тока за 100 г. на цена каквато на тях им изнася...Аз на мястото на люнителите на мита за руската зависимост бих погледнал в по-близка перспектива - предстоящата зима! Парното работи с газ, а ние, по всичко личи, че руски газ не искаме! По Коледа понякога, желанията се сбъдват... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още