IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Подписката на БСП за референдум не цели възраждането на проекта, а пренасянето му в сферата на политическата партизанщина, заявява Огнян Минчев

21:12 | 19.09.12 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Според участниците в конференцията "АЕЦ "Белене" - между референдума и стратегическата рационалност", въпросът, свързан с евентуалното строителство на АЕЦ "Белене", е бил приключен през пролетта, когато правителството взе решение да спре проекта, коментира изпълнителният директор на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев.

"Решението на БСП да събере подписи и да организира референдум отваря наново страницата по диспута за АЕЦ "Белене", защото организаторите на този референдум очевидно искат да решат съдбата на АЕЦ "Белене" посредством маршовия граждански вот, за да избегнат компетентното решение, което трябва да бъде взето отговорно от националните институции, избрани от гражданите на страната", казва той.

"Прехвърляйки пряко на гражданите тези сложни решения, БСП се надява отново да напомпа популистки мускули за индустриализацията, за превръщането на България в голяма индустриална сила и т.н. и по този начин да вкара българската нация и държава в спиралата на една огромна икономическа задлъжнялост, една нарастваща и изключително деструктивна зависимост от великоруския имперски интерес и също така в един цикъл на завръщане на БСП на власт именно върху полета на референдума, който трябва да "утвърди новото индустриално могъщество на България", посочва Минчев.

"Тези утопии са продукт на една популистка политическа стратегия на БСП. Това, което БСП прави не е възраждане за трети път на проекта АЕЦ „Белене”, а е прехвърлянето на АЕЦ "Белене" от сферата на икономическите проекти и на реалистичните икономически технологични решения в сферата на политическата партизанщина, в сферата на повърхностните аргументи и в сферата на пряката заблуда на българските граждани относно това каква ще бъде цената, която всеки от българските граждани ще трябва да плати за АЕЦ "Белене", изтъква той.

Минчев коментира и изказването на депутата от БСП Румен Овчаров, че АЕЦ "Белене" ще донесе 20 млрд. евро печалба на България. Според експертите на конференцията, за да се реализира тази печалба през периода, в който трябва да функционира АЕЦ "Белене", на практика цената, която ще трябва да се плаща за тока от централата трябва да бъде между 45-50 евроцента при положение, че в момента АЕЦ "Козлодуй" произвежда електроенергия за 2,5 евроцента.

Според Минчев политическата страна на казуса АЕЦ "Белене" за Русия е дългосрочна дестабилизация на България като национална държава, като национална сигурност. "България след рухването на Съветската империя стана част от западното политическо и стратегическо пространство. Ние сме член на НАТО и ЕС и за да може Русия да възвърне своите позиции в Централна и Източна Европа, тя трябва да дезинтегрира настоящето статукво."

"България като цивилизована европейска страна трябва да застави своите ръководители да се изразяват по умерен и рационален начин в защита на националния интерес. Желанието "да напляскаме" някого, в частност Русия, няма да замени решимостта на българската държава да не допуска руския национален интерес в структурите на българската държава", коментира още Огнян Минчев.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
По retarded мнение не бях чувал по въпроса. Особено това с монопола. Частните икономически субекти са заинтересовани толкова от материята, че да остържат, както каза data. Никаква конкуренция няма и в момента монопола, не на 1, а на трима монолиста ни разказва играта. И искам да знам кое е работа на държавата? Освен да събира данъци? Защото от всякакви дейности я изключваме вече. Започвам да се чудя дали да инвестирам в нея, чрез данъци или да спра както много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
И аз това си помислих! Защото кърлежите винаги са там, където държавата се е набутала с инвестиции, а после някой идва само да събира парсата. Виж къде слухтят първо пиявиците - ток, вода, построена инфраструктура - магистрали, летища, язовири. На мераклиите на Тракия това им изяде сделката - чакаха държавата да построи магистралата и да я яхнат, ама нещо им мина котка път.Рев на тигри усурийски тука за погиналата независимост на България от Русия! ЩЯЛ Росатом да ни... ако... Южен поток пък ЩЯЛ.... АКО....Хахаха...! Нещо щяло да стане ако едикво си... А това, което е факт от години, не го коментираме! Защо мазният тумбак Минчев не шмърка, че се прави частна инвестиция на неква фирма от майната си и се задължава държавата НИ да й осигурява възвръщаемост и рентабилност?! Не е ли загробване на НЕК с договори да изкупува златния ток на кюмурения шедьовър на AES за 30 години? От къде на къде държавата ще е длъжна да купува ток на космически цени от разни грасхопъри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Трябва да има частни ЕРП-та защото страните от развития свят така по-добре развиват и поддържат мрежите си в добро състояние и второ - по този начин не е възможно да има монопол на енергопроизводител (това което Русия иска да направи у нас). Не е работа на държавата да се занимава с такива неща а да създава среда за развитието на частни икономически субекти заинтересовани от материята.На който не му харесват цените е свободен сам да си произвежда ток и да си го пренася докъдето си иска стига да е съобразено със местното законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е уж идеята е че мрежата е амортизирана и ще дойдат "инвеститори" да нъ оправят . Но така като гледам само EVN се вписва в тоя сценарии . Другите само стържат каквото могат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Ами добре са направили. Но аз все още не мога да разбера, защо трябва да има частни ЕРП-та? В смисъл - АЕЦ (държавно), НЕК(държавно) защо трябва да има частен посредник м/у НЕК и крайния клиент? Нещо аргумента за конкуренцията ми се губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 11 години
Не е в темата - но Е.ОН не напуснаха България щото са големи печалбите-напротив .Оглозгаха каквото можаха , пробваха се на няколко пъти да вдигнат цената на тока с по 10 % и като не успяха се изнесоха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Независимо дали имам Белене, Козлодуй или ги няма - ние ще плащаме колкото кажат чуждите ЕРП-та които са ни хванали за врата. Тенденцията е цените да се увеличават в геометрична прогресия, нито Белене нито Козлодуй ще ни спасят, че си ги самонатресохме тея вампири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Добре е за затварянето на Козлодуй да не споменавате нито дума . Тогава великата братска страна Русия НЕ ЗАЩИТИ СОБСТВЕНАТА СИ ТЕХНОЛОГИЯ .Ако поне малко сте запознат с процеса по затварянето ще знаете че французите от Арева са оказали най голяма подкрепа на България , но не и Русия . Да сте чували Русия да лобира пред Европа в защита на България по казуса Козлодуй ? Да защитава произведеното от нея ? Просто Русия нямаше интерес от модернизацията на блокове от 1 до 4 ! Тя има интерес да строй НОВИ централи . За това е и сегашния цирк .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
ANS9983
преди 11 години
" ... Според Минчев политическата страна на казуса АЕЦ "Белене" за Русия е дългосрочна дестабилизация на България ...". А затварянето на блоковете в Козлодуй ни стабилизира страшно много и ни изведе на завидно ниво в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не "му" и не "им" стига! Те и на зъболекар не ходят, че ако зяпнат и ще им се видят гащите.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още