IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Подписката на БСП за референдум не цели възраждането на проекта, а пренасянето му в сферата на политическата партизанщина, заявява Огнян Минчев

21:12 | 19.09.12 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Според участниците в конференцията "АЕЦ "Белене" - между референдума и стратегическата рационалност", въпросът, свързан с евентуалното строителство на АЕЦ "Белене", е бил приключен през пролетта, когато правителството взе решение да спре проекта, коментира изпълнителният директор на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев.

"Решението на БСП да събере подписи и да организира референдум отваря наново страницата по диспута за АЕЦ "Белене", защото организаторите на този референдум очевидно искат да решат съдбата на АЕЦ "Белене" посредством маршовия граждански вот, за да избегнат компетентното решение, което трябва да бъде взето отговорно от националните институции, избрани от гражданите на страната", казва той.

"Прехвърляйки пряко на гражданите тези сложни решения, БСП се надява отново да напомпа популистки мускули за индустриализацията, за превръщането на България в голяма индустриална сила и т.н. и по този начин да вкара българската нация и държава в спиралата на една огромна икономическа задлъжнялост, една нарастваща и изключително деструктивна зависимост от великоруския имперски интерес и също така в един цикъл на завръщане на БСП на власт именно върху полета на референдума, който трябва да "утвърди новото индустриално могъщество на България", посочва Минчев.

"Тези утопии са продукт на една популистка политическа стратегия на БСП. Това, което БСП прави не е възраждане за трети път на проекта АЕЦ „Белене”, а е прехвърлянето на АЕЦ "Белене" от сферата на икономическите проекти и на реалистичните икономически технологични решения в сферата на политическата партизанщина, в сферата на повърхностните аргументи и в сферата на пряката заблуда на българските граждани относно това каква ще бъде цената, която всеки от българските граждани ще трябва да плати за АЕЦ "Белене", изтъква той.

Минчев коментира и изказването на депутата от БСП Румен Овчаров, че АЕЦ "Белене" ще донесе 20 млрд. евро печалба на България. Според експертите на конференцията, за да се реализира тази печалба през периода, в който трябва да функционира АЕЦ "Белене", на практика цената, която ще трябва да се плаща за тока от централата трябва да бъде между 45-50 евроцента при положение, че в момента АЕЦ "Козлодуй" произвежда електроенергия за 2,5 евроцента.

Според Минчев политическата страна на казуса АЕЦ "Белене" за Русия е дългосрочна дестабилизация на България като национална държава, като национална сигурност. "България след рухването на Съветската империя стана част от западното политическо и стратегическо пространство. Ние сме член на НАТО и ЕС и за да може Русия да възвърне своите позиции в Централна и Източна Европа, тя трябва да дезинтегрира настоящето статукво."

"България като цивилизована европейска страна трябва да застави своите ръководители да се изразяват по умерен и рационален начин в защита на националния интерес. Желанието "да напляскаме" някого, в частност Русия, няма да замени решимостта на българската държава да не допуска руския национален интерес в структурите на българската държава", коментира още Огнян Минчев.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Абе ние и сега изнасяме ток, ама цената му е на 'пазарни' цени, не по-ниски, наши си!Че то по-добре да го внасяме тоя ток, вместо да правим поредния проект, от който ще сме зависими на 100% от Русия.Не ти ли стига, г-н Р. Овч., че петрол, газ и ядрена централа са 100% руски монопол в БГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
наистина това е добър предтекст да си поискаме обратно собствеността върху тръбите на Южен поток. не 51% , а 100%. единствената страна на която Русия си позволява да извива ръцете по този начин и чрез своите методи да придобива собственост върху енергийна инфраструктура е Беларусние ще сме втората.друг е въпроса, че Бойко изобщо не трябваше да им дава тръбите въобще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 7
vzhekoff
преди 11 години
Сега, само принципно не разбрах, откъде се знае, че договорите (които според ББ уж не сме ги подписвали) са неизгодни ? Ти виждал ли си ги ? Как се сметна, че са неизгодни ? Колко ще струва тока след 2017, когато изтече лиценза на 5 блок ? При онези цени пак ли ще са неизгодни ? За справка - 1997 плащахме средно по 1 щатски цент за КВч. Сега плащамемалко над 10 щатски цента. Пита се колко ще плащаме 2018-та, хеле ако няма 5 блок и кеде ще са приказливците тогава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
А руснаците се самозабравят. Дори и да успеят да вземат НЕК не могат да ни принудят да купуваме от "руския НЕК", винаги могат да бъдат прецакани ако държавата реши и накрая ще останат с едни разкопани и замърсени полянки и непотребни имоти.А най-добре ще е да си им предадем тия дето подписаха договорите да си ги правят квото искат. Няма да ми е жал въобще. Хем така ще се отървем от още малко ***. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Нито съм партиен, нито пристрастен.Не искам Белене нито държавно нито частно. И в двата случая тока ще е на "пазарни" цени т.е. на прага на търпимост, каквито ще са и ако внасяме ток. Вижте останалите стоки и услуги - цените на ВСИЧКИ се диктуват от глобалния пазар. Не вярвам нашата мила държава, да не се опита да скърпи бюджета от енергиини "печалби", които са осъществими само на цени близки до пазарните. А за нас накрая ще остане само риска от "супер безопасна ядрена централка".Така че докато може нека сме без БеленеИ да успокоя поддръжниците на ядрената енергетика, че при първа възможност когато ЕС се трансформира на СИВ ще ни набутат не едно, а две и три Беленета. И че без ток няма да останем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
saruman
преди 11 години
Не само че историята с АЕЦ Белене трябва да бъде приключена, колкото се може по-скоро, а всички които ни забъркаха в тази простотия да бъдат съдени, но също така според мен е уместно да преразгледаме и Южен поток като поискаме 51% собственост на тръбата на българска територия, защото в противен случай проектът е опасен за националната ни сигурност. Отношенията с този октопод, в който се е превърнала Русия на нещастника Путин трябва да бъдат сведени до минимум. Коментарът на Огнян Минчев е изключително балансиран и точен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
forexar
преди 11 години
Във всяка нормална държава като се появи Румен Овчаров в ефир и започне ехидно да злорадства как друга държава ще вземе милиард евра заради неизгодните договори, който е подписал ще бъде линчуван и съден и ... много други неща. Но не и тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Разбира се, този/а и който и да е друг/ проект трябва да се разглежда от позиция - интерес за БГ. Сега е пречупено през разни цветове, политически амбиции и прочие диващини. Нямаме ДЪРЖАВНИЦИ, имаме ПОЛИТИЦИ. Нямаме си ДОВЕРИЕ, `щот се ПОЗНАВАМЕ. Добре е да се знае мнението на хората, още по-добре е да си имаме ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ и ДЪРЖАВНИЦИТЕ, които заедно да вземат ИЗГОДНОТО за БГ решение. Няма вечни партньори, има вечни интереси/за БГ/. Кофти е ако ни се натресе вечен партньор. Затова си има договори. И така ....истината е там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Реакторите са добри, технологията също.Отговаря на джоба и на възможностите ни.Обаче проекта е направен с друга цел - присвояване от страна на руснаците на НЕК и част от ЕРМ и ***.Най-добре е според мен проекта АЕЦ Белене в този му вид да се унищожи и да се направи нов, дори и да е със същото оборудване, на същата площадка и със същата компания - Атомстройекпорт.Но така че да не застрашава държавни компании свързани с националния ни суверинитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
dakl
преди 11 години
Интересно е да се знае кой плаща сметката за сборището на Минчев и ко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още