IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на новата централа на ЕЦБ ще се оскъпи с над 40%

Небостъргачите-близнаци, в които централната банка планира да се премести през 2014 г., се очаква да глътнат около 1,2 млрд. евро

11:55 | 21.09.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преместването на ЕЦБ в новия й дом е планирано за 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преместването на ЕЦБ в новия й дом е планирано за 2014 г. Снимка: Ройтерс

С над 40% ще се оскъпи строителството на новата централа на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт заради по-високата цена на строителните материали и различни непредвидени разходи, съобщиха от централната банка на еврозоната.

Строителството на небостъргачите-близнаци се очаква да глътне около 1,2 млрд. евро, което е с 350 млн. евро повече, отколкото беше предвидено, предаде Bloomberg.

Преместването на ЕЦБ в новия й дом е планирано за 2014 г. Строителството на сградата трябва да приключи в края на 2013 г.

Агенцията припомня, че новата сграда на ЕЦБ трябваше да бъде готова още през 2011 г., но именно високите разходи забавиха проекта.

Същевременно, въпреки извънредните харчове, които сама прави, централната банка продължава с порицанията си към разточителните европейски правителства и призивите за свиване на публичните разходи.

Новият офис комплекс на ЕЦБ се намира на брега на р. Майн във Франкфурт, като двете кули ще са свързани с атриум. Едната сграда ще бъде висока 185 метра и ще е на 45 етажа, а другата ще бъде 165 м и ще е на 43 етажа.

Бъдещата централа на ЕЦБ се строи върху бившия пазар на плодове и зеленчуци във Франкфурт. Предвидено е там да бъде изграден и мемориал на евреите, които са били задържани на същото място преди депортацията им към концентрационните лагери през 40-те години на миналия век.

В комплекса ще работят 1 500 – 1 800 души персонал на ЕЦБ, както и експерти от националните централни банки, външни консултанти и стажанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
В радиус 5км. около кулите ще има забранена за полети зона.Колкото до допълнителните разходи, не се кахърете - в мазето сигурно е проектирана печатница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Някак си като чуя за финансови кули близнаци и веднага ми изниква асоциацията на блъскащи се в тях мюсюлмански камикадзета.Още ще се оскъпи проекта като признаят нуждата от развръщането на един ПВО взвод на покривите на тези иначе могъщи институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Еее, ама как ще се оскъпява един проект!?!?!Р. Овч. каза че за АЕЦ Белене това била цената (изчислена преди 5 години със съмнителна финасова обосновка), пък гледай ти! То било световна практика разходите да се дикат с по 40% и нагоре процента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Някак сигурни ми изглеждат в светлото бъдеще на ЕЗ? Явно всичко върви по план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още