IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Роуч: Парите от Фед няма да стигнат до потребителите

Няма доказателства и за връзка между вливането на ликвидност чрез покупка на ипотечни книжа и ситуацията на пазара на труда, твърди преподавателят в Йейл

11:42 | 21.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Стивън Роуч: Парите от Фед няма да стигнат до потребителите

Последният кръг от вливането на ликвидност от Федералния резерв на САЩ няма да понижи безработицата, нито пък средствата ще стигнат до потребителите, смята Стивън Роуч, преподавател в Йейлския университет и бивш директор в азиатското подразделение на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

Роуч заяви, че ще бъде „извънредно трудно“ новите мерки да доведат до понижаване на нивото на безработица. „Приятел съм с всички теоретици по макроикономика в Йейл, те не виждат никакви доказателства за връзка между вливанията на ликвидност в сектора на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, и бедствието на пазара на труда“, подчерта той.

Планът на Фед планиращ изкупуване всеки месец, за неограничен бъдещ период, на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност 40 млрд. долара, е насочен към възстановяването на работни места чрез стимулиране на пазара на жилища. Централната банка обяви също, че не е особено вероятно да повиши основния лихвен процент от настоящото му ниво, което е близко до нулата, поне до средата на 2015 г.

През тази седмица президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота добави, че централната банка трябва да обещае, че ще запази основната лихва близо до нулата, докато безработицата не падне под 5,5%.

„Това е страхотна цел, всички искаме Фед да я изпълни и кой ли не би желал? Но дали ще стане по този начин?“, пита Роуч.

Нивото на безработица в САЩ се понижи до 8,1% през август от 8,3% през юли, но са задържа над 8% от началото на 2009 г. въпреки досегашните кръгове от монетарни стимули от страна на Фед и запазването на основния лихвен процент близо до нулата.

През миналата седмица авторът на доклада „Gloom, Boom & Doom“ Марк Фабер изрази съмнения, че разхлабването на монетарната политика ще даде желания ефект. Според него поредният кръг от вливането на ликвидност ще осигури само временно повишение в цените на активите и няма да помогне на обикновения човек.

Същевременно дългът на американските домакинства продължи да се увеличава, като данните, публикувани от Фед вчера, показаха, че през второто тримесечие те са нараснали с 39,4 млрд. долара на годишна база до 13 трилиона долара, което е първи ръст от близо година.

По думите на Роуч единственият начин да се помогне на американските потребители, които той нарича „зомби“, е чрез отписването на дълговете им.

„Имаме нужда от опрощаване на дълговете на потребителите, които са заложили ранчото си като гаранция и които в момента са под водата“, изтъкна той, визирайки домакинствата, които дължат на банките повече, отколкото струват имотите им. „Това е много спорен момент, а те имат нужда от финансова сигурност, която може да дойде само от по-високо ниво на личните спестявания. А банките ще трябва да поемат отписванията“, добавя Роуч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Абе, че потребители зомби има - има. Ама на ФЕД и тия ***...и и прочие, не им пука нито за домакинствата, нито за човека с ранчото. Парите ще се разпределят между всички спекуланти, банки, администрация и прочие. Те са слугите и изпълнителите на мегаломанията на корпорации и банки. И започнаха да остават без препитание. Та тях ако оставят без препитание....гладно магаре работа не върши......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Това ученик 10-ти клас в икономическа гимназия може да ти го каже. Немога да разбера наглостта или глупостта на "известни" анализатори да говорят такива клишета.----------------------------------------------Имаме нужда от опрощаване на дълговете на потребителите, които са заложили ранчото си като гаранция и които в момента са под водата-- Държавата - това са гражданите. Ако гражданите са фалирали - САЩ също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още