IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система - проблеми и решения

Вижте провокативната позиция на Александър Тодоров за задължителното осигуряване в частен фонд и бъдещето на лекарското съсловие

08:45 | 25.09.12 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Здравната система - проблеми и решения

Дебатът за здравните вноски продължава. Днес ви представяме позицията на Александър Тодоров, който предлага доста радикални промени в подхода към системата. Досега публикуваните мнения по темата може да проследите тук

Здравеопазването е част от системата за национална сигурност във всяка една страна. Как се реализира тази система на практика, много си зависи от конкретната държава.

Основните начини за финансиране на една здравна система са два:

- Чрез данъци – теоретично се смята, че при този вариант толкова важният отрасъл би бил твърде зависим от волята на управляващите, в следствие на което здравната система би била изложена на корупционни практики при определени обстоятелства.

- Чрез здравни осигуровки (данъци със специално предназначение) – това се смята за най-добрия начин за финансиране на здравеопазването, тъй като осигуровките са данъци със специално предназначение (а бедните милионери осигуровка не ги лови) и няма как управляващите да злоупотребят със средствата. Те могат да се харчат само за съответното направление (здраве, пенсии, майчинство, безработица и т.н.).

Не, че в действителност има някаква разлика дали „плоският данък“ общ доход (ДОД) ще е 18%, а няма да се плаща здравна осигуровка (и 8% от общия данък ще се харчат за здравеопазване), или ще има „плосък данък“ 10% и здравна осигуровка 8%. Всъщност има - ако в действителност имаше плоски данъци в България, тогава нямаше да има социално подпомагане за бедни милионери. Какво щяха да правят те тогава? За тях е направена цялата тази схема с „плоския данък“.

Но освен социалното подпомагане на бедните милионери, отделното събиране (за статистиката) на здравната осигуровка от ДОД създава у бранша „здравна система“ лъжовна сигурност, че 8% от доходите на хората ще постъпят за харчене от здравеопазването.

Всъщност тези 8% се изземват от населението, защото парламентът така е решил. Утре може да реши здравната осигуровка да си се върне на 6% както си беше преди няколко години. Може би някой ще си спомни защо беше увеличена здравната осигуровка от 6% на 8%.

Преди няколко години лобисти се опитаха да прокарат въвеждането на финансови пирамиди по примера на принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ и в здравната система. Тези 2% допълнително облагане на населението трябваше да отидат във виртуални „лични сметки“ и да се управляват от „частни фирми“. Точно по схемата с ДЗПО.

За щастие поне тази катастрофа не се състоя, но някак си данък здраве си остана на 8%, вместо да се върне на 6%, както е бил преди лобистите да се опитат да съсипят окончателно и здравната система. Пак ще се пробват, нали умишлено се полагат всички възможни средства, за да се компрометира здравната каса и да се дадат парите на „чуждестранни инвеститори“, които няма да допускат никакви злоупотреби, защото те ще управляват много хубаво. Ще са частни и в техен интерес ще е да не отпускат никакви пари за здравеопазване.

Също така здравна осигуровка от 8% със сигурност няма да им стига, нали и за тях трябва да има печалба? Значи когато лобистите се пробват отново да въведат финансови пирамиди и в здравеопазването, населението може да очаква ново повишение на данък здраве, като много хубаво ще му се предложи повечето пари, които се изземват принудително, да отиват в „лична сметка“, която няма да се харчи солидарно за други хора (нали на населението му се внушава, че солидарността към други хора е нещо лошо).

Хайде по-добре солидарността да не е към хора, а към „частните фирми“, които принудително задължително да прибират за управление данък здраве. Друг възможен сценарий е данък здраве да не се увеличава в началото на повече от 8%, но част от вноската да отива в принудителни задължителни „частни здравни фондове“.

Това е номерът с грамажа на хляба – гледаш цената на хляба си стои една и съща, но при по-внимателно вглеждане - грамажът намален. Така че когато лобистите отново предложат част от данък здраве да се дава на „частни фирми“, а не на лошата здравна каса, то задължително ще означава, че грамажът (рисковете, за които здравната каса плаща – например вместо 2 пломби на зъб годишно, ще се полага 1, или при лечение значително по-скъпо ще му бъде доплащането на здравно осигурения и т.н.) ще бъде намален.

Отделно от това внушението, че задължителен „частен здравен фонд“ би бил по-ефективен от здравната каса и че трябва да се разруши държавния монопол при здравеопазването, е отново проява на най-нагъл лобизъм.

Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 2
21.12.2012
преди 11 години
Освен дълго и неясно написана, статията не е и редактирана - множественото число за одушевени лица завършва на "и" - лекари, икономисти, юристи, педагози, учители и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Хехе, естествено, че е така. Просто България още десетилетя няма да бъде бяла дъжава и се опитах да потърся решение в сегашната обстанвка на разлагащ се комунизъм. Иначе трябва да знаеш, че самите лекари са си една особена каста. Те са си саможиви. Ако им осигуриш нормални условия за живот, повечето ще си живуркат и ще си практикуват професията с удоволствие. Ако лекаря спокойно може да отиде и да си купи нова Шкода или Дачия, него не го интересува да има БМВ или Мерцедес. Ако може да си купи жилище с поне една детска стая, нямя да иска мезонет с двоен гараж и т.н., но когато заплатата му не стига за нищо, изходите са три - чужбина, друга работа или корупция. Тези избрали 3-то обикновено са най-слабите медици и именно с тях се сблъскваме най-често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Твърде тоталитарно и комунистическо - аре да направим докторите някаква закрепостена каста. Само свободната конкуренция може да донесе качествена услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Това вече е друга приказка. Нормално заплащне за мен е поне 1200 лева чисто за специализант и поне 2500-3000 лева за специалист. В отделни случаи, държавата може да отпуска до 5000-6000 лева заплата. Реално безпаричието и мизерията оставиха в системата, хора които не заслуават тези пари, но пък и системата се грижи освен за всички осигурени, и за всички неосигурени. Така че - да. Вече има сближаване на позициите ни. Тогава наистина ще са нужни и медицински стандарти. Не само за лечението, а въобще за обслужването и отношението към пациентите. В началото глобите трябва да са жестоки за да бъдат изхвърлени от системата всички, които не могат да предложат обслужване подобаващо на високата (за България) заплата, която получават.При всички положения, ако сме тръгнали за риба ще трябва първо да закачим червейче, а не да обясняваме на рибата, че част от националната сигурност е да се хване не въдицата за да не умрем от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
Един лекар не би трябвало да се тревожи за оцеляването си, а да е концентриран върху лечението на болните. Държавата има ресурса и интереса да осигури на съсловието спокойствие, но и задължително да се премахне търговската част от лечението. Лекарят трябва да лекува, не да продава услуга. Като държавен служител трябва да му се осигури нормално съществуване и възпроизводство.Частния сектор не може да отговори на тези условия, най-малкото защото там лекарят ще трябва да продава. Държавното здравеопазване обаче има друга цел - защита на националната сигурност, а каква по-голяма ценност за обществото има от здравето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
Така нещата започват да се поизясняват. Сега да видим какво пишеше в статията как да се задържат, за да не бягат в чужбина: "при нормални условия за живот и възпроизводство, без лукс".500 лева доход за лекар, пък бил той и прохождащ не отговаря на "нормални условия за живот и възпроизводство". С толкова малко пари по никакъв начин не може да се възпроизведе човек и съвсем естествено ако живее в България, от първостепенно значение ще бъде да намери ресурси за собственото си оцеляване, а не да го е грижа особено за живота на пациентите. Тук е важно да се каже, че парите за здравеопазване в последните години са скочили многократно, качеството обаче май не се е вдигнало. Лекарите са се превърнали в търговци и това е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Отново подчертавам, че коментирате предметна област от която не разбирате. Ще внеса малко яснота. Медицина се учи 10 /десет/ години. Безплатно е обучението в първите 6 години. След тези 6 години нямаш право да практикуваш. За да практикуваш ти трябва специализация. Ако специализраш държавна поръчка, трябва или 4 години след завършване да работиш в клиниката която те обучавала или те разпределят на прозиволно място в държавата. Алтернатвата е да заплатиш обучението си и да върнеш всички получени стипендии. Ако избереш първия случай, то значи 4 години да бачкаш за 390 лева на месец, след което да ти предложат договор за около 500 лева. Така за 8 години се натрупва разлика със специалист учил 2,5 пъти по-малко в рамер на 75 000 евро. Ако 75 000 евро не е добра отплата за държавата здраве му кажи. Не виждам да сме цъфнали и вързали от това, че лекарите заплащат образованието си. На пракитика Вие не давате предложение, защото това отдавана е така. А за 5%-те процента е дълго за обясяване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
На базата на какви емпирични данни се правят констатации, че само 5% от населението има интелигентност да си вземе изпит в университета?Ако е така, значи нещо му е сбъркано на университета, едва ли е възможно населението да е толкова загубено.После емиграцията на лекари в момента е възможна, защото няма пазарни отношения между тях и държавата. Последната ги дарява с безплатно образование и не иска нищо от тях. Ами нормално ако след това не им предлага сносна работа, конкурентни системи да ги привлекат.Между другото подобни идеи като отпадане на държавното здравеопазване и държавното образование може да ги разширим още малко. Хайде да няма и МВР, и национална отбрана. За какво ни са?И като се срещнем по улицата ще почваме да се стреляме на месо на свободния пазар, без никакви норми и ограничения, нищо държавно, всеки сам за себе си. Добра ли е идеята, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
Драги Донкихоте, БДС е гаранция за качество. Нещо против стандартите за качество? Защото и облигациите на банки и държави ги оценяват по определени стандарти. Някой се оценяват с "ААА", други с "ССС" и т.н. Като на даден продукт му се сложи БДС, това е гарант за качество, може да се приеме, че е равностойно на облигация с рейтинг "ААА". Нещо лошо да има като човек отиде в магазина и да си купи нещо по стандарт с признати качества?Като става дума за планиране, какво би станало с една фирма, която не си планира разходи и приходи? Май ще фалира, нали?Какво ще стане с една държава, която не планира? Май ще фалира, нали?Както една фирма няма да дари с безплатно образование свой служител и да го пусне просто така да избяга при конкуренцията, така и няма причина държавата да е вечно дойна крава, да дарява с безплатно образование, а след това съответния лекар примерно да забегне при конкуренцията, където и да е тя, нали така?Защото и държавата трябва да се води от пазарните принципи, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
:-) това за кражбата на онези пари го въртят онези, чийто лобистки номера не постигнаха целта си, а именно да се въведат мутанти от вида ДЗПО и в здравеопазването. Ами да, на лобистите като нищо е било платено да облекат в закон подобен абсурд, но нещо не им е станала работата и се чувстват ограбени сега. Какво да се прави, онези 2% допълнително, които бяха пазени като излишък бяха похарчени за здравеопазване.Не за магистрали, за здравеопазване. Магистралите се строят изключително с европари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още