IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се "амнистия" за сградите, строени незаконно преди 2001 година

Тя обаче няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите, както и за строежите, които са в процедура по премахване

14:23 | 24.09.12 г. 7
Предвижда се "амнистия" за сградите, строени незаконно преди 2001 година

Незаконно построените преди 2001 г. сгради, които отговарят на градоустройствените показатели в урбанизираните територии, може да бъдат узаконени с обмисляните нови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна, предаде БТА.

Павлова обясни, че вече са подготвени текстове, с които да се удължи периодът, в който тези строежи да влязат в режим на търпимост, допустим според ЗУТ.

Сегашните разпоредби гласят, че подобна амнистия важи за строежи без строителни разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.

Новите текстове ще бъдат обсъдени в парламентарните комисии, където от няколко месеца се дискутират и други поправки в ЗУТ, като искането за амнистията ще бъде включено допълнително, допълни Павлова. Тя изрази надежда, че промените в закона ще бъдат приети през октомври.

Регионалният министър неотдавна намекна, че се подготвят законови текстове, които да улеснят узаконяването на незаконните строежи, изградени преди 2001 г., като подчерта, че това няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите, както и за строежите, които са в процедура по премахване.

Павлова тогава обясни, че сегашният ЗУТ е влязъл в сила през 2001 г., затова е логично режимът на търпимост да бъде удължен до тази година.

Предложението за „амнистия“ на незаконните строежи беше направено от председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски и подкрепено от браншовата камара на строителните фирми.

Татарски обаче поиска да се даде и допълнителен едногодишен срок за узаконяване на сградите, строени до средата на 2003 г., като се мотивира, че нямало смисъл от събарянето на постройки, които отговарят на градоустройствените норми.

Преди няколко месеца отпаднаха текстовете от ЗУТ, с които се предвиждаше да бъдат въведени тежки ограничения за безразборното строителство. Депутатите от регионалната комисия решиха да се извършва строителство без общи устройствени планове, както беше записано в проектозакона, дори ако има само одобрени, но не влезли в сила подробни устройствени планове.

Преди това пък народните представители решиха да отпадне предложението на Лиляна Павлова за затягане на строителния режим по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
ОТ ТУК НАТАТЪК, ВИ ОБЕЩАВАМ ДА ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧИ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ, ПРАВЕДНО ТАКА ЧЕ НИКОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА МИ ГО ОСПОРИ И НИКОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА МИ ГО ОБОРИ! МЕДИЙНИТЕ БОКЛУКЧИИ ИЗЛЕЗНАЛИ ОТ СКАТ И ИЗРАСНАЛИ ДО ДРУГА БОКЛУКЧИЙСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ЗАЕДНО С ТЕЗИ, ЧИЙТО ИНТЕРЕС ОБСЛУЖВАТ, ЗА ДА СЪЗДАВАТ ТОРМОЗ, НЯМАЙКИ ДЪРЖАВА НИТО ТУК В БЪЛГАРИЯ НИТО НА ЗАПАД!ОТ ТУК НАТАТЪК ТЕЖКО ВИ НА ТОЗИ И НА ОНЗИ СВЯТ, ТАКА ЧЕ ДА ВИ СЕ ВИДИ ТЯСНА ГАЛАКТИКАТА, ПРОКЛИНАМ ВИ ТАКА ЧЕ ДА СЕ НУЧИТЕ КОЕ НЕ СЕ КУПУВА И ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ НЕ СТЕ СЕ РОДИЛИ С ПОДКУП, НЯМАТЕ ТОЛКОВА СРЕДСТВА, ЧЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА СЪЗДАВАТЕ ТОРМОЗ, БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ОТ МЕН НА ТОЗИ И НА ОНЗИ СВЯТ ПРАВЕДНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Тука има - тука нема?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Гербаджийските *** се чудят вече какво да измислят, за да узаконят катуните на електората си !!! Самата идея да се узакони нещо незаконно, е юридически абсурд !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dustin
преди 11 години
Както са започнали направо да запишат в закона че всеки може да строи кавото си иска без да иска разрешение от никакви институции и всички ще са много щастливи. В момента ни казват че който е спазвал закона е балък, но от такъв министър - такива закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
wenci
преди 11 години
Язък за "веселото село", багерите вече го ошетаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още