IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young: Икономическите проблеми в еврозоната ще продължат десетилетие

Необходим е по-радикален подход, за да се осигури дори и най-крехко възстановяване през следващата година и по-нататък, коментира анализатор на компанията

11:18 | 27.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ernst & Young: Икономическите проблеми в еврозоната ще продължат десетилетие

Последиците от дълговата криза в еврозоната ще продължат да се отразяват неблагоприятно върху страните от региона през следващите 10 години, предупреждават от Ernst & Young, цитирани от CNBC.

Икономическият ръст през следващата година ще бъде дори по-бавен от очаквания, като компанията понижи прогнозата си за разширяването на брутния вътрешен продукт до едва 0,1% от досегашното си предвиждане от 0,4%. От Ernst & Young запазват прогнозата си за свиване на икономиката в еврозоната от 0,5% за настоящата година.

Икономистите на компанията призовават за повече решителни действия от политиците в региона. Управляващите в еврозоната предложиха поредица от мерки, последната от които е програмата на Европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации, позната под името „Директни монетарни транзакции“, като надеждите са тя да помогне да бъдат поставени под контрол разходите за заемане на средства от страна на затруднените държави в региона.

„Последната т. нар. „базука“, осигурена от ЕЦБ под формата на програма за изкупуване на държавни облигации, ще послужи само като временна, макар и съществена, „кръпка“ за еврозоната. Смятаме, че ще бъде необходим по-радикален подход през следващите месеци, за да бъде гарантирано дори и най-крехко възстановяване през следващата година и по-нататък“, заяви Мари Дирон, главен икономически съветник в отдела за прогнози за еврозоната в Ernst & Young.

Тя призова за пълна програма за вливане на ликвидност от страна на ЕЦБ, подобна на прилаганата от американския Федерален резерв, който в средата на септември обяви нов кръг от агресивни покупки на активи с цел стимулиране на икономическия ръст.

Според Ernst & Young перспективата пред пазара на труда, потребителските разходи и инвестициите на бизнеса в еврозоната остава мрачна.

Безработните в региона през първото тримесечие на 2014 г. ще достигнат 19,2 млн. души, което е малко над 12% от населението, като в Гърция ще надхвърли 26%, а в Испания – 27%.

Инвестиции от страна на бизнеса се очаква да останат до 2016 г. под предкризисните нива въпреки рекордно ниския основен лихвен процент и рекапитализирането на голяма част от най-големите компании в еврозоната.

„След като несигурността продължава да преобладава в еврозоната, за бизнеса е крайно необходимо политиците да продължат със стимулите и да действат решително. Икономиката не може да си позволи компаниите да затягат коланите, когато потребителите свиват разходите“, заяви Марк Оти, управляващ партньор за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка в Ernst & Young.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Между Рая и Ада има чистилище . То също е 10 г. Сега сме точно по средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Както смятаха, че раят преди кризата ще продължи вечно, така сега смятат, че и адът ще е вечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още