IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмица парламентът ще реши за преговорите с новия кандидат за АЕЦ "Белене"

Държавата ще поиска от "Глобал пауър консорциум" 200 млн. евро гаранция

15:15 | 27.09.12 г. 2
До седмица парламентът ще реши за преговорите с новия кандидат за АЕЦ "Белене"

Депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента проекторешение, с което предлагат да се даде мандат на правителството да води преговори за възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене”.

От "Коалиция за България" пък внесоха друг проект с искане да бъде отменено решението на Народното събрание от март тази година, с което България на практика прекрати изграждането на втората ядрена централа, предаде БТА.

Двете проекторешения ще бъдат обсъдени в парламента през следващата седмица.

Документът на ГЕРБ е подписан от председателя на парламента Цецка Цачева и от икономическата комисия на парламента.

Диан Червенкондев, който е един от вносителите на предложението, обясни, че проекторешението на ГЕРБ вече е изпратено до другите парламентарни групи, които при желание могат да се подпишат под него, обясни депутатът.

В препоръките, които депутатите правят към Министерския съвет, се разглежда възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката на „Белене” при определени условия.

В документа е записано, че цената на сделката не трябва да бъде по-малка от направените разходи по проекта от българска страна. Планира се също така да искаме от бъдещия инвеститор цялостно уреждане на отношенията между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската компания "Атомстройекспрот", като се предлага консорциумът да поеме всички настоящи и бъдещи плащания и претенции към НЕК, в това число и по арбитражните производства.

Сред предложените от депутатите на ГЕРБ условия фигурира и гаранция в размер на 200 млн. евро, която потенциалният инвеститор трябва да преведе в полза на НЕК.

Страната ни освен това иска да задължи инвеститора да носи отговорност за ядрена вреда, както и да управлява отработеното ядрено гориво.

В друга от точките на проекта се предвижда държавата да няма ангажимент да изкупува произвежданата от централата електрическа енергия. Правителството обаче ще се опита да договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитала на АЕЦ „Белене” по номинална стойност.

Червенкондев обясни, че министърът на икономиката и енергетиката ежемесечно ще информира Народното събрание чрез депутатите от икономическата комисия за хода на преговорите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 11 години
Аз се радвам на новината - привърженик съм на строителството на централата, но да не стане като с Плама. Някаква измислена офшока дошла с намерения да изпере някой лев. Или пък да нареже за скраб стърчащите кранове там. Ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
"...Депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента проекторешение, с което предлагат да се даде мандат на правителството да води преговори за възобновяването на строителството на АЕЦ Белене..."Това ми прилича на игра с белязани карти. Първият домъкнал се незнайно откъде световно неизвестен "американски инвеститор", регистриран в офшорната зона на щата Делауър, без какъвто и да било конкурс, пожелава да строи АЕЦ "Белене" като "частен инвеститор". А България ще бъде само една площадка за същата руска технология, същите съоръжения и същия изпълнител. За нас остават само отрицателните последствия от този проект и всички възможни рискове, за които "частният инвеститор" естествено не носи никаква отговорност. При една евентуална сериозна авария щетите се поемат изцяло от държавата, която обаче няма да получи нито лев данъци, защото пак имаме работа със съмнителни офшорки. Като номерата с фирмите около "Лудойл". Оттук си правете сметка чия е държавата и кой я управлява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още