IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ОЛАФ се питат дали има проблем по делото за САПАРД

Европейската служба ще анализира съдебния процес срещу българските обвиняеми след окончателното произнасяне на съда

16:31 | 27.09.12 г. 7
<p>
	<em>Джовани Кеслер (вляво) даде пресконференция след днешната си среща с премиера Бойко Борисов </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Джовани Кеслер (вляво) даде пресконференция след днешната си среща с премиера Бойко Борисов   Снимка: БТА

                             От Мария Папазова

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) следи изключително внимателно делото "САПАРД". Това заяви генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер след днешната среща с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Преди дни Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД, което беше образувано по сигнал на ОЛАФ.

Срещу тях се води още едно дело за източване на средства, което бе върнато в досъдебна фаза заради пропуски. Междувременно подсъдими по същия случай в Германия получиха осъдителни присъди.

По думите на Кеслер това разминаване в присъдите показва, че явно има някакъв проблем. Той обясни, че ОЛАФ ще изчака да чуе решението на третата, последна инстанция по делото и тогава ще анализира всички мотиви и решения на съда.

“Има нещо притеснително“, заяви Кеслер. Той обясни, че случаят е бил българо-немски, което ясно показва, че вече не става дума за национална икономическа престъпност, а за трансгранична.

Той обърна голямо внимание на разминаването на решенията на съда у нас и в Германия, тъй като случаят е един и същ и се работи по доказателства, представени на властите от ОЛАФ.

Според Джовани Кеслер трябва да се види откъде идва проблемът – от законодателството, от капацитета на съда или от нещо друго. Според него задължително трябва да се извлече поука.

Шефът на ОЛАФ пряко обвърза случая “САПАРД“ със създаването на европрокурор, който да следи за подобни случаи на трансгранична престъпност. По думите на Кеслер няма причина да се водят две дела по един и същи случай в две различни държави.

Според него в едно от двете страни решението на магистратите не е правилно, но се въздържа за момента да изрази позиция за коя от двете държави става дума.

Кеслер още веднъж подчерта, че за да не се създават друг път подобни случай, в които обвиняемите по едно също дело в различни страни получават различни присъди, трябва да се стигне до създаване на европрокурор.

По време на брифинга той на няколко пъти обърна внимание на нарастващия поблем с трансграничната икономическа престъпност и изрази убедеността си, че именно единно еврообвинение ще реши до голяма степен проблема.

Трябва да се изгради общ подход за икономическата престъпност, която засега целия Европейски съюз – контрабанда, корупция и организирана престъпност за злоупотреби с евросредства, обясни Кеслер.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Няма правосъдие защото правосъдната ни система е била така устроена че да бъде използвана в интерес на организираната престъпност. Защото организираната престъпност в България още от преди 1989г. та до ден днешен се създава и управлява от така познатите бивши и настоящи генерали от ДС и КГБ - ген. Л. Гоцев и подопечни офицери. Те са тези, които са одобрили и част от българската конституция, така че да правят каквото си искат. И до ден днешен "мафиотите" се сменят един след друг но престъпните канали и схеми в България си остават и си функционират по един и същи начин. И съвсем очевидно наистина българската правосъдна система няма нито инструментите нито волята да победи тази гадна престъпна схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Съдебната система в България остана последното непроменено комунистическо наследство в България. А агента Гоце е само една от пешките на тази престъпна антибългарска система. Повече вина имат генерал Л. Гоцев и кръга Монтерей, които са архитектите и провеждащите измисленият български преход към демокрация съдържащ толкова много престъпления и толкова малко осъдени за тях.Говорил съм с доста юристи по темата и всички те са единодушни че трябва да се промени конституцията на България а това май че е едно от най-трудните неща в днешната реалност в милата ни родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
А дано, ама надали... ЕС май не са очаквали, че ще има чак такива изпълнения. То е като да вкараш в къщата си *** и после да се чудиш защо е толкова мръсен и в нравите, защо толкова лъже и краде. И да му правиш дипломатични забележки, за да не се обиди. Та и с нас горе-долу така се явява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...От ОЛАФ се питат дали има проблем по делото за САПАРД..."Докато мъдрите се намъдрят, лудите се наскачат. ОЛАФ още дълго има да се пита, да се пощипва и да не вярва на очите и ушите си. Ама факт е, че Марко Николов е невинен като младенец. Само го цапотят човека, а той честно си е платил на Гоцэ. Нека се пука световният и едропейски империализъм, ама нас няма да могат да ни направят техни послушни палета. Защото вече сме ангажирани от други и то от доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
aman_vd
преди 11 години
да от това ме хваща срам!!! че съм Българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още