IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е заплашена със загуба на топ рейтинга си

Според Fitch вероятността за това нараства поради увеличения дълг на страната и несигурната икономическа перспектива

23:44 | 28.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания е заплашена със загуба на топ рейтинга си

Загубата на топ кредитния рейтинг "ААА" става все по-вероятна за Обединеното кралство, заяви рейтинговата агенция Fitch Ratings късно в петък в изявление. Като причина анализаторите изтъкват високото равнище на дълга и несигурната икономическа перспектива в страната, предаде Ройтерс.

Fitch потвърди засега рейтинга "ААА" и запази "негативна" перспектавата по него, което прави възможно понижение в близко бъдеще. 

„Отрицателната перспектива на Великобритания се обосновава и с ограничената фискална гъвкавост за ограничаване на допълнителни негативни икономически шокове поради повишените нива на дълга на Великобритания и несигурната икономическа перспектива“, се казва в становището на рейтинговата агенция. "По-слабият от очакваното растеж и фискалното развитие през 2012 г. увеличават натиска върху AAA рейтинга на Великобритания".

Преди месец  Дейвид Райли от Fitch Ratings заяви, че първокласният кредитен рейтинг на Великобритания е застрашен, ако правителството в Лондон не се придържа към приетия план за икономии.

Преди дни и Матю Лин, основател на Strategy Economics, заяви, че дълговата криза в еврозоната отклони вниманието от „тъмната страна“ на британската икономика, а Великобритания е на път да загуби максималния си кредитен рейтинг ААА.

Едва преди седмица Великобритания обяви най-високия си бюджетен дефицит в историятад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Fiscalist
преди 11 години
Супер! (:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още