IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal затваря доменните си пещи във Флоранж

Френските работници отново окупираха предприятието, очакват правителството да се намеси, за да спаси работните им места

16:55 | 01.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спадът на активността в индустриалната област Флоранж се отрази тежко на безработицата във Франция като цяло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спадът на активността в индустриалната област Флоранж се отрази тежко на безработицата във Франция като цяло. Снимка: Ройтерс

ArcelorMittal съобщи, че затваря двете доменни пещи в завода си във Флоранж, Североизточна Франция, чиято работа, уж временно, спря още през 2011 г., предаде Ройтерс.

Разгневените работници отново окупираха металургичното предприятие в опит да защитят работните си места. В завода, който се превърна в символ на индустриалния упадък на Франция, работят около 2 700 души, 200 от които са пряко заети с работата и поддръжката на доменните пещи.

Решението на компанията е тежък удар не само за хората в района, но и за правителството на френския президент Франсоа Оланд, което миналата седмица нареди на ArcelorMittal да рестартира работата на доменните пещи или да ги продаде.

Работници от предприятието вдигнаха палатков лагер пред администрацията му. Местният синдикален лидер Едуар Мартин коментира, че гневът на работниците е продиктуван от лъжливи обещания.

„В продължение на 14 месеца те ни казваха, че затварянето е временно. Ние се нуждаем от правителство, което да се бори заедно с нас и да направи всичко възможно да спре унищожителната стратегия на г-н Митал“, коментира той.

Според синдикатите заводът вече не може да бъде продаден, защото не е жизнеспособен. Те вече не вярват и на обещанието, че на работниците, които са пряко засегнати от затварянето на доменните пещи, ще бъдат намерени нови работни места в предприятието.

Експерти коментират пред информационната агенция, че доменните пещи на завода във Флоранж е невъзможно да работят във време на криза, когато търсенето е слабо. Заводът освен това е отдалечен от основните пристанища и доставката на суровините, необходими за работата му, излиза скъпо.

Спадът на активността в индустриалната област Флоранж се отрази тежко на безработицата във Франция като цяло. В тази връзка миналата седмица френското правителство реши да предложи законопроект, който ако бъде приет, ще задължи всички собственици на индустриални мощности да ги продадат, ако изпаднат в затруднение, а не да ги затварят. Очаква се законопроектът да бъде гласуван до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Новината от последната минута е че, Валентин Захариев с подкрепата на водеща Българска банка са в преговори за закупуване на предприятието. Обещават още 4 домени пещи да пуснат през следващите няколко години. С една дума "страшно нема".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още