IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно - основен предвестник на инфлацията

Индексът е един от най-влиятелните показатели на валутния пазар

14:15 | 08.10.12 г.
Продажбите на дребно - основен предвестник на инфлацията

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Воден от желанието да сме полезни на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, които да покажат връзката между основните макроикономически показатели и валутните курсове.

В рамките на рубриката Първи стъпки във Forex ще се опитаме да дадем повече яснота за това как новините влияят на валутния пазар и кои са най-важните индикатори за състоянието на всяка икономика. Така ще бъде дадена основа на всеки, който има желание да се занимава с фундаментален анализ на валутния пазар.

Икономисти и инвеститори наблюдават с внимание продажбите на дребно. Този индикатор следи стойността на стоките чрез извадка от компании, заети в сферата на търговията за крайни потребители. В проучването са включени данни за каталожна търговия и вендинг машини.

Данните се събират от разнородни компании – от огромни вериги като Wal-Mart, до малки квартални магазинчета.

Публикуваните всеки месец данни данни покриват продажбите от предходния месец, което прави индикатора изключително навременен не само по отношение на представянето на тази така важна индустрия, но и относно продажбите като цяло.

Секторът е наистина е важен, тъй като на него се пада огромен дял от брутния вътрешен продукт – в САЩ например потребителите формират 2/3 от размера на икономиката.

Индексът на продажбите на дребно се счита за много точен индикатор, защото неговото движение отразява състоянието на икономиката. Също така този показател се счита за важен предвестник на движението на инфлацията, а това е от голям интерес както за трейдърите, така и за Федералния резерв.

Докладът за продажбите на дребно съдържа два компонента – общи продажби заедно със съответната процентна промяна спрямо предходния месец, както и продажби на дребно без включването на автомобили. Изваждането на автомобилите се прави заради високата им цена и сезонността на продажбите, които могат да изкривят данните значително.

Какво означават данните за инвеститорите?

Публикуването на доклада за продажбите на дребно може да предизвика значителни движения на пазарите. Неговата точност като предвестник на инфлацията може да провокира инвеститорите да преосмислят възможността централната банка на увеличи или намали лихвените проценти в зависимост от посоката на скорошната тенденция.

Например рязък скок в продажбите на дребно по средата на бизнес цикъла може да предизвика увеличение на вдигне лихвените проценти с надеждата да обуздае вероятна инфлация. Това би довело до поскъпване на валутата на конкретната държава.

Ако растежът на продажбите е забавен, то значи, че потребителите не изразходват същите пари като преди. Това може да бъде сигнал за рецесия, защото потребителските разходи играят все по-важна роля за здравето на икономиката.

Един от най-важните фактори, който инвеститорите трябва да отбележат, гледайки доклада за продажбите на дребно, е колко далеч са стойностите от очакваните. Като цяло пазарът не обича изненадите. Така че стойност по-висока от очакваната, дори при при стабилна икономика, може да задейства масова разпродажба на акции и облигации, предизвикана главно от страховете за инфлация.

Самите компаниите, занимаващи се с търговия на дребно, могат да са особено непостоянни в представянето си. Данните в доклада показват нивото на продажби във всички сектори на търговията на дребно, позволявайки на инвеститорите да надникнат в относителните „силни страни“ в рамките на общите стойности.

Например инвеститор, притежаващ акции в компания от този сектор, може да проследи как се представя позицията му спрямо целия сектор. А това е много ценен анализ, независимо от цялостното състояние на пазара.

Силни страни на индекса за продажби на дребно:

- Данните за цените на дребно са изключително навременни и се публикуват само две седмици след месеца, който покриват

- Докладът е изчерпателен. Инвеститорите могат да свалят от интернет информацията за всички сектори заедно с електронни таблици с исторически данни, за да прегледат тенденциите

- Докладът получава много медийно внимание, главно защото е лесноразбираем и е достъпен за обикновения потребител

- Грешките се поправят и след два-три месеца се публикува ново издание на доклада

- Анализаторите и икономистите могат да извадят непостоянните компоненти, за да покажат по-съществени тенденции на търсене. Най-променливите компоненти са автомобилните продажби и продажбите на горива и храни

- Данните се изглаждат сезонно, месечно и при разлики поради празници – от месец за месец

Слаби страни:

- Ревизиите на доклада могат да са доста съществени, а и излизат след два месеца. Размерът на извадката е малък в сравнение с броя търговци на дребно

- Данните за продажбите на дребно са променливи от месец за месец, което прави забелязването на определена тенденция доста трудно

- Индикаторът е базиран на похарчени долари и не взима предвид инфлацията. Това затруднява инвестиционните решения

- Не се взимат в предвид услугите на дребно, а само физическите стоки. А икономиката на САЩ например в значителна степен е ориентирана към услугите.

Докладът за цените на дребно е един от най-значимите икономически индикатори. Той може да хвърли доста светлина върху състоянието на икономиката, тъй като предоставя детайлна информация за индустрията и движи пазара осезаемо.

Преди да вземат решение, инвеститорите обаче трябва да изчакват анализаторите да прегледат доклада и да премахнат прекалено променливите компоненти. А притежателите на акции от сектора на продажбите на дребно трябва да следят и сегмента като цяло, за да определят потенциала на инвестициите си.

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още