IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2013 залага 4,1% от БВП за здраве

И през следващата година парите за здравеопазване няма да се увеличат чувствително

11:47 | 04.10.12 г. 1
Бюджет 2013 залага 4,1% от БВП за здраве

И през следващата година парите за здравеопазване от държавния бюджет не се предвижда да се увеличат чувствително. Това сочат разчетите на финансовото министерство, направени в проектобюджета за 2013 г.

Той предвижда разходите в сектор „Здравеопазване” да бъдат в размер на 3,3 млрд. лв., или 4,1% от БВП, което е 10,9% от общите разходи на държавата. 

През 2012 година заложените разходи за здраве бяха общо 3,2 млрд. лв.

Догодина е планирано Националната здравноосигурителна каса да похарчи около 163 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. за здравноосигурителни плащания, а бюджетът на здравното министерство да намалее със 100 млн. лв.

Преди дни министърът на здравеопазването съобщи, че средствата за здраве догодина ще са с около 150 млн. лв. повече, като повтори, че здравеопазването ще бъде основен приоритет в държавната политика.

Същевременно Десислава Атанасова призна, че България има най-ниския процент от БВП, отделян за здравеопазване, в сравнение с останалите страни в ЕС – едва 4 на сто.

Тя коментира обаче, че по-сериозният проблем е с неефективното разходване на средствата, а не с липсата на пари.

Здравният министър посочи, че у нас всяка година разходите за здравеопазване растат без реално да се отчита положителен ефект за здравния статус на населението.

От друга страна лекарското съсловие и организациите на пациентите настояват да се увеличи финансирането на здравеопазването до 5% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
A защо трябва да се увеличават.Болниците се разпределят съгласно броя на хората.Там където има недостиг се строят там където има излишък се закриват.Заплатите на докторите поне по 2000 кинта.Не може всички доктори във София Варна и Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още