IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК подозира картел сред производителите на брашно у нас

Започва открито производство в Съюза на българските мелничари, съобщават от Комисията за защита на конкуренцията

13:35 | 04.10.12 г. 2
КЗК подозира картел сред производителите на брашно у нас

От Комисията за защита на конкуренцията подозират наличие на споразумение за съгласуване на цените между участниците на пазара на едро на брашна. Това става ясно от съобщение на комисията до медиите по повод на приключилия секторен анализ на веригата „пшеница – пшеничено брашно – масов пшеничен хляб“.

От направените проверки става ясно, че цената на брашното не се формира само в резултат на цените на основната суровина. Затова и подозренията на КЗК са за наличие на картел.

От комисията коментират още, че вече са изпратили уведомления до министъра на земеделието и храните и до комисията по земеделието и горите към Народното събрание. В тях е записано още и предложение за предприемане на подходящи действия за подобряване на средата. 

След публикуването на това съобщение от КЗК започват открито производство за установяване на споразумения или други нетърговски практики в този бранш. Проверката ще бъде направена в Сдружение „Съюз на българските мелничари“, където членуват най-големите предприятия, производител на брашно в страната.

Същевременно от КЗК коментират още, че пазарите по веригата „пшеница – брашно – хляб“ се отличават с голямо разнообразие на стопанските субекти, а отношенията между тях са много сложни. Това пречи на пълното разгръщане на потенциала на тази верига.

Резултатът е увеличен износ на пшеница, а не създаване на краен продукт с добавена стойност. 

КЗК започна проверката на взаимовръзките по веригата "зърно - брашно - хляб" още през март 2011 година. Обявената цел беше да бъдат анализирани специфични проблеми за конкуренцията на съответните взаимосвързани пазари с оглед предлагане на пакет от мерки или пък образуване на производства за евентуално извършени нарушения на ЗЗК.

Преди няколко седмици стана ясно, че представителите на комисията, съвместно с представители на МВР, са проверили офисите на големи мелници и са иззети документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
КЗК уот ис дис?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Ясна е работата. Пак трябва да се подгони някой, който не е от "нашите". Щото при явния картел и монополно положение за "тунджата", КЗК страхливо подви опашка и си взе обвиненията назад. Дори пред парламентата. Това е положението. На който не му харесва - свят широк. Вече 2 милиона българи има там, няма да сте сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още