IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Не понижихме лихвата заради временното ускоряване на инфлацията

Президентът на ЕЦБ бе категоричен, че Гърция не може да получи допълнително време, за да изплати дълга си към централната банка

18:04 | 04.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Драги: Не понижихме лихвата заради временното ускоряване на инфлацията

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви на редовната месечна пресконференция на институцията, че тя е готова да изкупува облигации на затруднени финансово страни от еврозоната, когато условията са подходящи, и че това вече е премахнало напрежението от финансовите пазари, съобщи Ройтерс.

Драги посочи също, че в Испания е осъществен „значителен напредък“  за подобряване на финансовото ѝ състояние, макар че са необходими още усилия. Той е оптимист за опитите на страната да преодолее кризата.

„Бе осъществен значителен напредък. Но остават и съществени предизвикателства“, каза президентът на ЕЦБ.

Той обаче отказа да коментира дали доходността по испанските облигации в момента се намира на подходящите нива. По-рано днес доходността по повечето от емитираните на аукцион испански облигации се понижи.

Според Драги ЕЦБ вече разполага с механизъм за намеса, ако Испания поиска помощ, но добави, че би потърсил ангажираност и от Международния валутен фонд.

Той обаче заяви недвусмислено, че съществуването на програмата за изкупуване на облигации, наречена „Директни монетарни транзакции“ (Outright Monetary Transactions – OMT), вече е дало своето отражение. „ОМТ помогна за облекчаване на напрежението през последните няколко седмици, като по този начин намали опасенията за осъществяване на разрушителни сценарии“, подчерта той.

Президентът на ЕЦБ добави, че се очаква икономиката в еврозоната да остане слаба, но че краткосрочните повишения на цените са накарали ЕЦБ да запази нивото на основната си лихва, което в момента е рекордно ниско (0,75%) на заседанието на управителния си съвет днес.

Анализаторите очакват банката да понижи още основния си лихвен процент, но едва след влизането в действие на новата програма за изкупуване на облигации. По думите на Драги днешното решение е било единодушно и не е било обсъждано евентуално понижение.

Той обаче открои наблюдавания напоследък известен инфлационен натиск. „Вследствие на високите цени на енергоносителите и повишаването на непреките данъци в някои старни от еврозоната, нивото на инфлация се очаква да остане над 2% през 2012 г., но след това да падне под това ниво“, посочи президентът на ЕЦБ.

„Поради тази причина настоящите нива на инфлация ще останат преходни и няма да предизвикат съпътстващи ефекти. Ние ще продължим да следим отблизо развитието при разходите, заплатите и цените“, увери той. През септември инфлацията в еврозоната се ускори до 2,7% на годишна база.

Драги бе категоричен, че Гърция не може да получи повече време, за да изплати дела от  държавния си дълг, който притежава Европейската централна банка, съобщи DPA. Той обясни, че ако се приеме Гърция да изплаща по-дълго  време дълга си към ЕЦБ, то това ще бъде квалифицирано като държавно финансиране, което е забранено от договорите на ЕС.

За пореден път президентът на ЕЦБ изтъкна, че функционирането на еврото е „необратимо“. След коментарите му общата европейска валута поскъпна спрямо щатския долар с 0,65% до 1,2988 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Този е много добър, явно положението не е било добро че да се налага да заема поста :) А аз си мислех че се шегуват ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още