IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola спечели патентно дело срещу Microsoft в Германия

Съд в Манхайм реши, че Motorola не е нарушила патент на Microsoft за технология, позволяваща едно приложение да работи на различни мобилни устройства

21:19 | 05.10.12 г.
<p>
	Телефони от серията Droid на Mototrola. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Телефони от серията Droid на Mototrola. Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на мобилни телефони Motorola Mobility постигна рядка победа срещу софтуерния гигант Microsoft в патентния спор пред съда в германския град Манхайм, съобщи Ройтерс.

Съдът реши, че Motorola не е нарушила патент на Microsoft за технология, която позволява приложения да работят на различни мобилни устройства.

Технологията позволява на програмистите да избягват необходимостта от пренаписване на програмния код за всяко отделно устройство, като по този начин спестява време и разходи.

Германия се явява голямо бойно поле в световната патентна война между производителите на мобилни телефони, таблети и софтуера, с който работят, тъй като съдебният процес излиза относително евтино и е по-бърз в сравнение с други правораздавателни системи.

Microsoft вече спечели 3 процеса за патенти срещу Motorola в Германия, като вследствие на решенията смартфоните с вградените спорни технологии бяха забранени за продажба на германския пазар. „Това решение не влияе върху поредицата съдебни решения в полза на Microsoft и които бяха наложени върху продуктите на Motorola в Германия“, заяви Дейвид Хауърд, адвокат в  Microsoft.

Представител на Motorola не е бил открит от Ройтерс за коментар по въпроса.

През миналата година  Motorola бе закупена от Google за 12,5 млрд. долара, като това бе най-голямото придобиване на търсачката в нейната история. Основната идея бе да се използват патентите на закупената компания за предотвратяване на съдебни процеси срещу платформата за мобилни устройства  Android и разширяване на софтуерния бизнес на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още