IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA никога няма да излезе на борсата

Собственикът на веригата опроверга информациите, че се оттегля, както и че се подготвя IPO

18:00 | 08.10.12 г. 1
<p>
	Ингвар Кампрад смята, че му е рано да се пенсионира. Снимка: Ройтерс</p>

Ингвар Кампрад смята, че му е рано да се пенсионира. Снимка: Ройтерс

"Мебелният концерн IKEA никога няма да излезе борсата", категоричен е собственикът й – 86-годишният Ингвар Кампрад. Той коментира това в интервю за изданието Bilanz, цитирано от  руската агенция „Новости“.

През лятото се появиха слухове за предстоящо IPO, предвид очакваното пенсиониране на Ингвар Кампрад. Информацията, публикувана в шведското бизнес издание The Express, гласеше, че щафетата ще поемат неговите синове.

Сега обаче тази информация беше категорично опровергана – не само, че компанията няма да стане публична, но и самият Ингвар, макар и вече на 86-годишна възраст, няма никакво намерение да напуска поста си.

„Разбира се, не винаги има съгласие между мен и синовете ми по отношение на въпроси за финансиране на бизнеса. За едно обаче нямаме никакви разногласия – IKEA няма а излезе на борсата, ще се стремим сами да обезпечим нуждите ни от капитал“, обясни Кампрад.

А слуховете за оттеглянето си коментира с: „Имам още толкова много работа, че съвсем не ми е време да умирам“. 

Стратегията за развитието на веригата до 2020 година предвижда инвестиции в алтернативни източници на енергия, хотелиерски бизнес и строителство на нови магазини.

IKEA е една от най-големите компании в света за търговия на дребно с мебели и стоки за бита. Компанията е основана през 1943 година. Днес вече има магазини в 44 държави по света, включително и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
69 години са оцелели без да са излизали на борсата... и са се справили чудесно. Много по-добре им е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още