IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

След като на днешното заседание кабинетът прие бюджета за 2013 г., финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че в проектозакона за бюджета се предлага и облагане на лихвите по депозитите с данък от 10 процента. 

Припомняме, че преди три седмици от финансовото министерство изтече информация за подобно намерение, но тя беше опровергана още същия ден.

Investor.bg предлага първи коментари по темата за облагането на доходите от лихви.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Хората ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си

Идеята не е добра поради няколко причини. Преди всичко мярката ще обезкуражи спестовността на населението и ще доведе до отлив на депозити в банките. Липсата на ръст при депозитите отново ще създаде ситуация, при която банките се конкурират при предлагането им, ще се повишат и лихвите по кредитите и така ще се задвижи един негативен цикъл от ефекти. Във всички случаи досега се стимулираше спестовността, а сега се налага наказание за хората, които депозират парите си, при условие, че държавата има нужда от тях.

Всъщност зад това предложение прозира намерението да се обложат спестяванията на най-богатите хора. На практика това няма да се случи. Ще стане така, че цялата тежест ще се поеме от хората с по-ниски спестявания, включително и пенсионери, които имат малки депозити.

Нека не забравяме, че промяната ще наложи и попълване на повече данъчни декларации. Може би над четири милиона декларации ще трябва да се подават, при условие, че сега са двойно по-малко, а това ще засили бюрокрацията.

Хората, които имат по-високи депозити със сигурност ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си. С предложението за налог от 10 на сто на практика лихвата по депозитите се орязва наполовина. Възможността голяма част от населението да пренасочи спестяванията си към банки зад граница е напълно реална. Разбира се, има и други варианти за инвестиции на спестяванията.

Владимир Каролев: Против съм увеличаването на данъчното бреме

Категорично съм против увеличаването на данъчното време у нас, коментира икономистът Владимир Каролев по отношение на идеята на финансовия министър Дянков за облагане на доходите от лихви.

В България съотношението на данъчното бреме към брутен вътрешен продукт е много високо – към 37-38%, смята Каролев. "Това, че в много страни е дори по-високо, не ме топли, искам да сме като САЩ, където това съотношение е около 25%", каза той.

„Ако става въпрос само за доходите от лихви, но и при въвеждане на истински плосък данък за всички икономически дейности, съм „за“ тази идея“, допълни икономистът.

Според него, за да бъде наложен подобен данък, трябва да бъде премахнато двойно данъчно облагане. „Имам предвид да се премахне изцяло данък дивидент, а данъкът върху доходите на едноличните търговци да бъде в рамките на 10%".

Каролев допълни още, че този данък не бива да бъде налаган автоматично, а да трябва да бъде добавена отделна графа в данъчните декларации за приходи от лихви. Той смята, че на базата на депозитите и средните нива на лихвите, Дянков правилно е изчислил прихода от подобен налог - към 120 млн. лева.

На въпрос дали има опасност хората като вид наказателна акция да започнат да изтеглят парите си от банките, той заяви, че това „няма да е много умно“, защото така всъщност приходите ще бъдат равни на нула.  

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 0
econo_miss
преди 11 години
Прав си , че всички кризи трябва да се понасят от можещите, но.....Не и в държава в която се изхранват 1 000 000 ***.Строят им къщи, защитават ги от лошите българи, и какво ли не.Предпочитам данъците ми да отиват за създаване на здрава армия и полиция (но не такива дето се пенсионират на по 40 с 20 заплати), отколкото за хрантутене на мързеливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Явно богатите не си държат парите в банки, искат и ние да станем богати като си завъртим паричките, Та, кой ще ни вади от кризата, нали богатите инвеститори.Ще пострадат крадците на соц-парички, които не са никак малко, дванадесет милиарда официално /които още връщаме/ и още няколко по толкова, но не официално. Как няма да ревете като нищо друго не умеете, освен да папате лихвите на не мъчените парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Единственият реален начин за спестявания на пари е златото. Хората ще го разберат, ама като с повечето неща - късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
То именно в това е наглостта :). Не само заради инфлационната политика, лихвата не ти покрива загубите, ами те още искат да смучат. Като при това било от "богатите"... Щото богатите точно в банки си държат парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Designer
преди 11 години
Сегашното правителство прави всичко необходимо догодина да не се колебаем, а да гласуваме против тях. Не съм чувал с непопулярни мерки да печелят избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
zinvestor
преди 11 години
Отличен въпрос!Егати "икономиста"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
zinvestor
преди 11 години
За да работи добре един свободен пазар, но правилата трябва да са еднакви за всички.10% данък върху лихвите е разумно и справедливо. Нали идеята на плоския данък е данъчното облагане на всички доходи да е еднакво (и ниско).Няма да ми е приятно, но аз бих подкрепил една такава мярко. Защо трябва да плащаш данък ако изкарваш парите си с труд, но ако живееш от лихви - не плащаш данък. И трудещият се и богатият рентиер ползваме еднакви "услуги" от държавата.Странична полза от това данъчно облагане би трябвало е повече пари да се влеят в икономиката вместо да стоят по банките. Това обаче едва ли ще стане, защото 10% данък е твърде малко за да "принуди" спестовниците да си похарчат парите и така да помогнат на икономиката.За да се избегне подаване на данъчни декларации от хора само с доход от лихви то следва данъкът да се удържа автоматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Raz
преди 11 години
Привържениците на ГЕРБ да си платят членския внос по 10% от приходите си и лихвите, а може и пожече не ги спирам. Не да вземат от спестяванията на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
По принцип ако вдигането на данъците е неизбежно - данъка върху лихвите е добре избран .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
Обективно прогледнато, ние, българите, би трябвало да гледаме на Б.Б. и на неговото правителство като на природно бедствие/наводнение , пожар и етс../, което ние не сме били достатъчно подготвени, или съзнателно не сме предприели действия да ограничим негативните последствия от този катаклизъм върху всички нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още