IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите? Нека има еднакви правила за всички

Нека данъчната система да е неутрална, когато трябва, и да оказва влияние, където трябва, настоява читателят ни Александър Тодоров

16:12 | 13.10.12 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите? Нека има еднакви правила за всички

Дебатът за новия данък върху лихвите тече с пълна сила. Днес ви представяме позицията на Александър Тодоров.

Данък върху лихвите? Хайде данъчната система да е неутрална, когато трябва, и да оказва влияние, където трябва.
Данък върху лихвите от депозити в България?

Ето защо защо това е добра мярка:

1. В теорията пише, че разходите за събиране на данъците трябва да са по-малки от събраните данъци. В случая с банковия сектор (като едно квазидържавно образувание) събираемостта на данъка върху лихвите от депозити ще е 100%, разходите по събирането им приблизително равни на 0.

2. За доброто на фиска е добре приходите му да са от различни места. Както и на ниво отделен индивид – може да е малка капка, но важното е да капе от много места и бюджетът да не е зависим от точно определен данък (както например не е добре отделния индивид да е зависим от само един източник на доходи)

3. Защо само доходите от труд да се облагат с данъци? От къде накъде този, който печели от лихви, без да работи, трябва да получава данъчни преференции, а работникът да бъде обложен? И на тези, които веднага ще възразят, че доходите на онези с депозитите вече са били обложени и това е двойно облагане – не е така. Била е обложена главницата, но лихвата от депозита е нов доход за лицето. За този нов доход повечето хора е необходимо да отидат на работа, а както е известно доходите от труд се облагат с данъци.

4. Защото чисто психологически ще бъде накарано част от населението да си изтегли известна сума от банките и да вложи в потребление. Това потребление разбира се ще бъде обложено в повечето случаи с ДДС 20%. Приход в държавния бюджет. Но не е само това. 

5. Когато населението започне да консумира повече, ще се събуди търговията. Бизнесът ще живне, ще започне да увеличава работни места. Тези нови работни места също ще консумират, това означава нов приход от ДДС за хазната и от друга страна спад в разходите за обезщетения за безработни, тъй като повече хора са си намерили нова работа

Всъщност правилото, че 80% от капитала се държат от 20% от населението и обратното, и при банковите депозити е в сила. Един депозит от 1000 лева, който се държи при лихва от примерно 5% годишно, би донесъл на бабата Х 50 лева доход от лихви. Данък върху лихвата ще бъде 10% или 5 лева. Един милион баби ако имат заделени по 1000 лева (не трябва да се забравя, че действително бедните възрастни я карат от пенсия до пенсия, нямат никакви депозити, не печелят от лихви и доходите им от лихви не се облагат, защото нямат такива), това са 5 милиона приход за бюджета. Разчетите на финансовото министерство са приходите от данък върху лихвите от депозити да са за над 120 милиона лева, следователно не бабите с по 1000 лева депозити са застрашени, а напротив, използват се спекулативно както обикновено, за да се защити интереса на собствениците на по-големите депозити, които искат да получават доходи без да работят и без да плащат данъци.

Такава мярка е опасна за банковата система?

Хайде да го проиграем – лицето Х си държи депозит, който му носи доходност от 5% годишно. Ако депозитът е за 10 000 лева, това са 500 лева доход от лихви на година. Данък върху дохода от лихви ще е 10% или 50 лева. Дали лицето Х изобщо ще усети някаква голяма промяна, за да тръгне да търси алтернатива на банковите депозити? Едва ли, човек който спестява в банка обикновено или няма време да се занимава, или не знае в какво по-добре да инвестира спестените средства. Толкова ниска данъчна ставка е твърде ниска мотивация, за да го накара да търси алтернативи.

Ако масата от населението няма да се втурне да си спасява парите от 10% данък върху лихвата, какъв проблем може да има за банковата система? Но все пак както вече стана дума, повечето капитали се държат от малка част от населението. Те дали няма да решат да си изтеглят големите депозити и да е проблем? Надали. В цивилизованите държави (където инвестирането в банки може да се приеме за безрисково) лихвите от депозити също се облагат, като ставките са по-високи от тези в България. Освен това самата инвестиция в чужбина ще е по-скъпа. Повече усилия, които няма да доведат до спестяване на данъци. Защо тези с големите капитали да решат да си ги местят като няма да спечелят нищо?

Алтернативи на депозитите в банките

Ще ми облагате лихвата на депозитите с данъци?

Ами инвестиция в доброволни пенсионни фондове? Там по някаква необяснима причина държавата прави преференция до 10% от дохода, които могат да са необлагаеми, ако лицето доброволно даде на частни пенсионни фондове да му въртят парите. Aко обаче тези пари бъдат изтеглени преди пенсиониране, то трябва да се плати данъкът? Защо държавата подкрепя населението да си даде парите на подобни фондове? По същата логика може да има данъчна преференция за потребление на свинско, нали? Защо държавата не е неутрална? Който иска да си спестява в доброволен частен пенсионен фонд е насърчен, но преди това да си плати данъците, а не да получава данъчни преференции, че има едно или друго странно икономическо поведение.

Ами инвестиции в доброволни здравни фондове, или застраховки? Отново до 10% от дохода на лицето могат да бъдат необлагаеми, ако средствата бъдат вложени в подобни организации. От къде-накъде държавата ще наклонява везните за това хората да бъдат стимулирани с данъчни преференции да си закупят подобен продукт, вместо свинско?

При това средства за допълнителни фондове или застраховки имат само хората с по-високи доходи. От къде накъде точно тези, от които могат да се вземат данъци (хората с високи доходи) ще получават данъчни преференциии?

Няма причина след като доходите от лихви върху депозитите ще се облагат с данък, да продължава да има данъчни преференции за така наречените вложения в доброволни частни пенсионни, здравни фондове или застраховки. Държавата уврежда свободния пазар по този начин и докато тези преференции си стоят, обикновения данъкоплатец може да има основателни съмнения, че някой лобира много нагло за тези фондове, а се уврежда например интереса на банките (след като ще се облагат лихвите, депозитите стават по-малко атрактивни), или интереса на продаващите свинско.

След като няма преференции за свинско, а доходът от банковите депозити вече ще се облага, хайде по-добре да няма преференции за нищо, иначе не е честно.

За данъците върху имотите и срещу рентиерството

Ще ми облагате лихвата на депозитите с данъци? Ха, тогава ще си купувам имоти. Е да, но цените им май са надценени, при това многократно, май ще се набутам много лошо?

А има толкова бездомни по света, всъщност в България доходите на средностатистическия човек са толкова ниски, че той никога не би могъл да придобие собствен имот със собствен труд. 

След като държавата се е наела със задачата да облага лихвите върху депозитите, което си има добри страни, би трябвало да провежда неутрална данъчна политика и по никакъв начин средствата, които са заделени в банките, да не се пръснат за покупка на имоти (от малко на брой лица с много капитал) и заможната част от населението да се преориентира към рентиерство, след като лихварството вече ще се облага с данъци.

А, да, то има данък върху доходите от наем на имот, но само ако се декларира този доход, нали? Неправилен подход е държавата да разчита на това. Правилният подход е държавата да не стимулира по никакъв начин притежаването на повече от 1 имот от едно лице в рамките на 1 населено място.  Когато едно лице разполага с повече от 1 имот в рамките на 1 населено място, много е вероятно втория да се отдава под наем (а дохода да не се декларира). За да се предпази бюджета (е да, данъкът е общински, но добруването на общините е добро и за държавата) от подобни злоупотреби, след като едно лице има повече от 1 имот в 1 населено място, вторият имот (където не е постоянния адрес на лицето) трябва да бъде облаган със значително по-високи данъци, толкова високи, че лицето да има интерес да прехвърли имота на деца или внуци, за да избягва по-високите данъци, но не и 1 лице, в 1 населено място да става едър имотовладелец и потенциален рентиер, докато за по-голямата част от младото население наличието на собствен да е неизпълнима мечта.

Чрез данъчната система държавата би могла да въздейства за осигуряването на собствен дом за младите семейства. Не е нужно да се дават например данъчни преференции за погасяване на кредит към банка, или други подобни – държавата трябва да подтикне онези, които имат повече от 1 имот в рамките на 1 населено място, или да ги прехвърлят на следващата генерация млади хора, така че всеки да си има собствен дом, или да ги продават, което ще понижи цените на имотите в резултат от завишеното предлагане, така, че средния човек в България да е възможно да си закупи с труд средното жилище в България. По настоящем средния човек в България е без собствен дом и практически никога не може да придобие собствен дом с личен труд. За да има мир в страната, второто ниво с потребности от “пирамидата на Маслоу” – подслона, трябва да е потенциално достижим за средния човек.

Тук е нужна целенасочена данъчна политика. Не е нужно държавата да прави разходи, а само данъчната система да е неутрална когато трябва и да указва влияние където трябва.

Съгласни ли сте с изложените тези? Какво трябва да се промени в подоходното облагане според вас? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 1
Absurdistan!
преди 11 години
Само че покрай всичките трия приказвания Дянков вече взе на мерника и печалбите ви от фондовата борса. Не че пак не удря в джоба, но тук вече такъв данък ще повлияе съществено на този и без това умрял пазар. Така че Александър Тодоров много добре е казал някои неща. Бих добавил само - като данъчната система ще е неутрална и ще се облага нетния доход от даден източник (наеми-признати разходи за продажба, заплата-платени осигуровки и т.н.) то този данък трябва да бъде съпроводен с нетиране на дохода от лихви - т.е. ако лицето Х има някакъв приход от лихви, то от него да бъдат извадени разходите за лихви, които същото лице прави ако има кредити. В такава ситуация ще са много хора, които държат наистина "бели пари за черни дни". Тогава тези хора ще плащат 0 лв данък. И този данък би бил по-справедлив. В подкрепа на идеята за по-голяма достъпност на жилищата за повечето хора може би е по-добре признаването на разходи за лихви да е до пълният размер на лихвите по ипотечни кредити за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Armagedon
преди 11 години
Ние това казваме, защо да се увеличават данъците, като могат да се намаляват, например ДДС 18%, социални и здравни осигуровки в частни фондове и по-малки като ставки. На мен ми звучи супер, всички ще спечелят от това, без държавата, но на нея и без това не и е работата да печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 3
Пенчев
преди 11 години
Бъркате,ако си мислите,че ГЕРБ и неговите стратези не са проучили детайлно въпроса с въздействието на тази мярка върху електората с оглед идващите избори.Боко може да е *** пожарникар,но има блестящи съветници.Този данък ще му донесе десетки хиляди нови гласове на изборите,просто защото тази държава е пълна с беден и завистлив народ,който мрази богатите и сега ликува,че държавата нанася някакъв финансов удар на чорбаджиите-изедници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 3
Absurdistan!
преди 11 години
... заделил едни пари и получава доход от това. Без да си мърда пръста. Правителството направи много глупости в икономическата и фискалната си политика, но смея да твърдя, че това е един от добрите му ходове. Не съм привърженик на данъците, дори ме е яд като ги плащам и виждам къде потъват парите и как се храни едно малцинство, което освен да се размножава и да краде друго не знае, но това е. Та ... бих попитал тези, които сега ревете, ако трябва да се вдигне данък, за да се повишат приходите кое е по-доброто решение? Може би увеличаване на ДДС, което направиха доста държави в Европа??? Сигурно ще кажете ДА, защото не ви "бърка в джоба"? Не, то не само, че ви бърка, ами и е разрушително за икономиката. Така че спрете да казвате как това е лява мярка и т.н. Това е просто премахване на една преференция. Нищо повече. Като имаме плосък данък всеки приход ще се облага. Или предпочитате още "по-лявата" прогресивна скала? Радвайте се ако се разминем само с това увеличение на данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 3
Absurdistan!
преди 11 години
Не съм привърженик на решенията, които взима това правителство. Обаче като гледам коментарите на някои и не мога да разбера икономическата логика ли им липсва или цялостната логика. Значи имаме доход1, доход2, доход3, доход4 и т.н. Досега доход2 не се е облагал с данък, а от догодина ще се облага. Всички останали доходи СЕ ОБЛАГАТ с данък 10%. Та, какъв по дяволите ви е проблема? Какво ви бъркат в джоба? Нещо да ви взимат? Или просто досега вие сте се радвали на необлагаем доход?!!? Айде стига сте ревали вече. То не бяха мрачни картини, то как видите ли икономиката се срина от този данък :) Дори един известен икономист се изказа, как държавата облагала два пъти един и същи доход. Да има един такъв случай и той е данъка върху дивидентите! Това е .. както доходите 1, 3, 4 и другите се облагат, така и доход 2 трябва да се облага. Иначе имаме неравнопоставеност. Иначе обикновеният човек, който работи по 8-10 часа на ден за заплатата си е в по-неизгодно положение от другия, който е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
Armagedon
преди 11 години
Статията е интересна, добре аргументирана и т.н. макар че има фактически неточности, като например, че разходите за събиране на данъка са 0. Стила е като на студент от университета, който няма практически опит, но се съмнявам случая да е такъв. Все още не мога да разбера хората, които смятат, че има някакви богати типове, които си живеят от лихви, покажете ми такива хора, моля. Инфлацията е по-голяма и накрая тези хора губят покупателна способност до колкото знам, тяхната глупост е по-тежък данък. Както и да е, няма лошо да има данък върху доходите от капитала, лошото е, че това ще е поредния данък, който ще се взема от държавата и ще се дава на нереформираните системи за харчене без особен смисъл. Защо не съкратят някой чиновник, който го мързи и не използват спестеното, а трябва да вземат още данъци изкривявайки пазара? Има много за и против този данък, но аз лично не бих използвал аргументите на колегата по-горе, много остарели и комунистически са за моите разбирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 5
Danny666
преди 11 години
Хей Джей остави ги сладурите ! 45 години ги промиваха. Горките едно си знаят равенство и братсво, ама ТЕХНОТО СИ Е ТЕХНО ха ха ха...Алооо suniverse абе мнооогооо ги разбираш тези неща за равенството и хрантутниците, само дето яко у лево си задълбал. Само да ти обесним, че без капитал труда ти и петак нема да струва. Апропо ще ВИСИШ БЕЗРАБОТЕН и ще си готов да работиш за купа ориз като онези в АЗИЯ !!!Аман от *** куманоиди. Долу ръцете от капитала и ЛИЧНАТА СВОБОДА. ВЪН ДЪРЖАВАТА от икономиката !!! Всичко друго свършва СССР.А сега бегай да работиш за да ти удържат данъците ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
Steph
преди 11 години
Повдигнах този въпрос, защото в Европа системата работи по този начин и така е справедливо. При нас целта е не да се постигне справедливост, а "да се съберат едни пари". Ако плоският данък им тежи, да го променят, а не разправят врели-некипели, че данък лихва по този начин било справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Хубаво, че ми обясни какво е либерализъм и капитализъм ;)) Ама пишете си.. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
suniverse
преди 11 години
Какво е "либерално-консервативно"? Да няма данъчно облагане ли? Хайде да ги разделим понятията.Първо за либералното - там основната идея е свобода на отделния човек. За да има свобода за отделния човек е нужно да има правила, които да важат за всички и да се спазват от всички.Докато няма данък върху лихвите, а има върху дохода от труд, няма равнопоставеност - едни не работят, не плащат данъци, а получават доход - да ги наречем хрантутници.Други работят, плащат данъци и издържат хрантутниците.Не е правилно нали?И като добавка, за да не стане някаква грешка този получаван доход без да се работи и без да се плащат данъци не са социалните помощи за бедни.Лихвите по депозитите, които не се облагат с данъци са социалните помощи за милионери.Не може да се подпомагат богатите повече, и те ще плащат данъци както и всички останали. И това не е лява идея, а напълно в духа на свободния пазар, където всички ще са при равни условия - имаш доход, облагат те с данъци, без скатавки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още