IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

В момента данъчното облагане за бедните на практика клони към безкрайност, смята блогърът Biznesat

12:15 | 17.10.12 г. 78
Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 1 rate down comment 0
vitorio73
преди 11 години
Ако не се лъжа 75% от пътищата в страната са общинска обственост.Така, че богатия като плаща 10 пъти-по голям данък за колата си от бедният пак допринася за тази държава/ косвено / в пъти повече от него.Вземи прочети малко повече защо за страна като България е по-добре облагане с плосък данък. Прос пример е кривата на Лафер. Не ми обяснявай ти за логика,защото си много зле с материята. Сам го казваш,че няма бяла страна с плосък данък. Отговорът е, че България не е бяла страна/все още/ ,затова не е удачно да налага прогресивен данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 2
nelva
преди 11 години
Рано или късно ще трябва да го променят.Живота стана безбожно труден.Трябва да има граница / например до 500 лв. никакво облагани/,след която той да бъде прогресивен без ограничения.Какви са тези тайни ведомости-никой не знае колко е заплатата на другия.Това е корупция от висша степен.Създават условия за вечни спорове,реакции и недоволства.Освен това като не се обявяват заплатите - значи има КОРУПЦИЯ ПО ЕТАЖИТЕ НА ВЛАСТТА, КОЯТО ТОЛЕРИРА ТЕЗИ ТАЙНИ СДЕЛКИ .Така в държавната хазна не влизат дължими данъци - което от своя страна ме навежда на мисълта за КРАЖБА В ОСОБЕНИ РАЗМЕРИ ОТ ДЪРЖАВАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 2
nikolait
преди 11 години
ама никого няма да изгониш в чужбина с една справедлива данъчна скала. Защото в момента, в който отиде в чужбина става беден! Там не може да ползва благата, които ползва в нашата държава. Например - хотел в Банско(или хотел на Алпите), или хотел на Созопол(хотел на Ривиерата) или Арендатор в Добруджа и арендатор в Холандия или Франция. Затова става дума. Не може един богат човек, който ползва в максимална степен благата на тази държава да плаща по-малки или равни данъци с един обикновен служител. Питайте колко плащат Васил Божков или Георги Гергов или пък Менда Стоянова като физически лица. Да не се окаже, че имат само ДОД и имотни данъци. Впрочем не случайно в дебата в САЩ имаше спор между Ромни и Обама кой е платил повече данъци......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 3
nikolait
преди 11 години
пич - нещо имаш объркана мисъл. Прочети пак това, което си натворил и опитай отново. Данъка върху превозното средство е ОБЩИНСКИ. Аз ти говоря за винетка, която е към Републиканския бюджет и се отнася до ползването на пътищата, а не данък МПС. Очевидно си зле с логиката, защото и останалите ти неща са изсмукани от пръстите. Не си наясно, нито с логиката на прогресивния данък, нито с логиката на плоския данък. Но няма нужда да се обяснява на всеки. Достатъчно е да се види, че няма бяла страна, в която да е въведено ПЛОСКО облагане. Чудя се защо "скъпоплатената" работна ръка не бяга от Швеция или Дания в БГ, където има плоско облагане. Отговора е много лесен - защото всички тия аргументи за плоския данък са обикновени пасквили, които нямат нищо общо с житейската логика и реалността. Това са просто аргументите на богатата и крадлива политическа класа в БГ (с нейната олигархия), която живее на гърба на обикновените и бедни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
Веско
преди 11 години
Само да попитам, защо така силно се внушава, че плоския данък е равен за всички. Свърших една извънредна работа, си пуснах фактура като ЕТ и ми прибраха 15% данък. И пак си дължа осигуровки. Аде следващия път у сиво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 1
vitorio73
преди 11 години
Ха,ха.Какво гледаш винетката?! Ако има винетки за всекиавтомобил ще стане мазало. Ако не знаеш затова има годишен данък. Фиеста плаща 100лева, джипа плаща 1000лева годишен данък.Даваш смешни примери :Този, който е решил да излиза на загуба сега при плоския данък, защо да излиза на печалба при въвеждане на прогресивен данък. По-вероятно е при плосък данък да обяви реална печалба,да си плати данъка и да си узакони парите. Ако не знаеш сега е по-трудно да докажеш произход на парите си. При прогресивният начин на облагане ще се започнат фатки и номера за криене на печалба.Това е идеята на плоския данък: ниска ставка ,но обявяване на печалба,а не криене на последната. Богатият иска да става по-богат. Не виждам как ще стане това като е все на загуба както казваш? Как ще инвестира в нещо голямо,ако не си е извадил парите на светло.Те и банките не дават кредит без доход и план за връщане на изтеглените пари. Нека бедният да стане арендатор и да ползва субсидии и да забогатее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Ами бедното семейство да си вдигне дохода и всички ще да доволни, защо да не стимулираме умните хитри и богати хора, защо да го гоним в чужбина? това богатото семейство с 1 милион доход дали не дава работа на още двайсе семейства?? Кой ще храни тези двайсе посредствени семейства когато богатото семейство се изнесе в по-благоприятна за тях страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 4
vitorio73
преди 11 години
Винаги е имало бедни и богати. Не гледай как живее богатият и колко богат става с времето. Да е жив и здрав и да плаща 100 000 лева. Да се стимулират такива хора като него. Това което допринася богатият за държавата е многократно повече от бедният. Двамата са се родили "голи" на този свят. Единият с цената на лишения е инвестирал в себе си/учил,следвал,поемал е финансови рискове:заложил е всичко което има на банка например с единствена цел да забогатее/.Е той е забогатял и сега живее много добре и плаща десетки пъти по-голям данък от бедният. Те парите не падат от небето,ако не са откраднати от бедната ни държава човека си ги е спечелил честно и плаща достатъчно голям данък. Той е Човека с главно Ч. Дава достатъчно на държавата,която трябва да даде на бедният под различни форми. Друг е въпроса, че тези пари се крадът някъде там горе. Защо да гледам как живее богатият?Аз виждам,че внася 100 000лв. Бедният внася 3 000лв. Ха,ха трябва да намалите данъка на богатия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 6
george_tn
преди 11 години
...защото българина е много *** и си заслужава както плоския данък така и плоския самодоволен елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Очаквам всеки момент мързеливите и *** комунистчета да предложат и различно ДДС за бедни и богати. Защото приходите от ДОД са малко, а ДДС-то крепи бюджета. Защо богатите да не плащат по-скъпо за стоките? Айде бе, нека да се гърчат. За бедните ДДС 0%, а за богатите - 50%. А другарят Дянков ще раздава на трудовите маси карти за покупки с намалено ДДС според доходите. И тогава ще се възцари справедливостта и всенародната любов ще го дари ГЕРБ с още един мандат, че да досъсипе всичко съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още