IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната на сепаратизма в Белгия се надига

Победата на фламандските националисти на кметските избори в Антверпен ще се усети в цяла Европа, където кризата съживи редица местни движения

17:01 | 15.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барт Де Вевер, новият кмет на Антверпен и водач на фламандските сепаратисти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барт Де Вевер, новият кмет на Антверпен и водач на фламандските сепаратисти. Снимка: Ройтерс

След местните избори в неделя фламандските националисти празнуват убедителна победа в северна Белгия – успех, който съживява мечтата на сепаратистите за разделянето на страната, пише Financial Times.

Барт Де Вевер, лидер на Новия фламандски алианс (NVA), е избран за кмет на Антверпен – икономическият двигател на Белгия, след като партията му сложи край на 90-годишното управление на социалистите.

Скоро след публикуването на резултатите Де Вевер, който превърна битката за кметското място в референдум за независимостта на Фландрия, поиска от премиера на страната да предостави на холандско говорещия север по-голяма автономия.

„Искаме да осигурим на фламандците управлението, което те желаят на всички нива. Ето защо аз искам от премиера Елио Ди Рупо и политиците франкофони да поемат своята отговорност“, казва Де Вевер.

Силното представяне на фламандските националисти вероятно ще се усети в цяла Европа, където дълговата криза съживи редица сепаратистки движения.

Богатият фламандски регион нееднократно е изразявал недоволството си от необходимостта да финансира икономически слабата, френскоговоряща Валония. Вотът от неделя илюстрира тези настроения.

„Победата на Вевер е стъпка напред за сепаратистите, които отдавна искат да се отделят от бедния юг“, коментира Ливен Де Винтер, политолог от Католическия университет в Льовен, но предупреждава, че практическото разделяне на страната едва ли ще е безпроблемно.

Въпреки, че регионалното правителство във Фландрия се радва на известна автономност, голяма част от наброяващите 6,5 млн. фламандци смятат това за недостатъчно. Валония има население от 3,5 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
osoitza
преди 11 години
още повече във миналото не е била...И деленето само по икономически признак би било глупаво, но проблема на Белгия е начина по който е създадена. Макар да минаха 200 години от тогава, проблемите които направиха британците със създаването й не са се променили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
*** и ксенофоби.богатия север и бедния юг??!?!Не мога да повярвам, че в 21 век още хората се връзват на такива глупости, които идеологически са по-близки до фашизма отколкото до демокрацията.В Европа въпроса е как да се обединим, а двете части на "столицата" на европа се чудят как де се делят. Това, че днес фландрия е по богатата част не означава, че ще е така и след 30г. например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още