IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова за намаляване на данъците в подкрепа на ръста

Германия вече е склонна да позволи на Испания получаване на предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната

18:43 | 16.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Меркел призова за намаляване на данъците в подкрепа на ръста

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната се нуждае от стимулиране на вътрешното търсене и призова опозиционните партии да прекратят блокирането на предложеното намаляване на данъци в горната камара на парламента, съобщи Ройтерс.

Германия бе подложена на натиск да подкрепи вътрешното търсене, за да облекчи напрежението върху изпитващата сериозни затруднения периферия на еврозоната заради дълговата криза в региона.

Пред бизнес лидери Меркел каза, че Германия трябва да сложи край на автоматичното прехвърляне на работниците към все по-високи данъчни ставки заради неотчитането на инфлацията, тъй като това източва всяка година по над 20 млрд. евро от икономиката на страната.

Тя поднови и призивите си за понижаване на пенсионните вноски като друг начин за увеличаване на покупателната способност. „Ръстът в Германия в момента може да бъде стимулиран повече от всичко друго чрез повишаване на вътрешното търсене“, посочи канцлерът.

Тя окуражи германските компании да осигурят на своите служители по-високи увеличения на заплатите през настоящата година.

Битката за понижаването на данъците се оформя като ключов проблем и преди националните избори догодина, където Меркел се надява на преизбиране за трети мандат.

В Германия данъчните ставки не отчитат инфлацията, което осигурява на хазната милиарди евро приходи всяка година. Системата не е променяна от 1958 г., а между 2005 и 2010 г. благодарение на този подход държавата е получила допълнително 76 млрд. евро. Година по-късно сумата е достигнала 22 млрд. евро.

Правителството на Меркел иска да реформира данъчния кодекс, за да ограничи влиянието на фиксираните данъчни ставки, но опозицията блокира действията му в горната камара на германския парламент, където управляващите не разполагат с мнозинство. През май Бундестагът блокира данъчни облекчения на стойност 6 млрд. евро.

Опозиционната Социалдемократическа партия обяви, че подходът на канцлера е безотговорен в период на бюджетна консолидация.

Меркел отбеляза също, че има нужда от реформиранена свръхтаксата, плащана от германските потребители за производството на „зелена“ енергия, след като в понеделник операторите на електропреносните мрежи в страната обявиха, че през 2013 г. тя ще нарасне с 47% до 5,3 евроцента за киловатчас.

Тя изтъкна, че не е правилно толкова много компании да бъдат изключвани от плащането на свръхтакса, прехвърляйки тежест, подкрепяйки критиците на системата, които се оплакват, че изключенията са отговорни за планиранията рязък ръст на свръхтаксата.

„Трябва да отново да прегледаме всичко това и да видим дали бе правилно да предоставим толкова големи облекчения за компании, които не се конкурират на международните пазари“, подчерта канцлерът. „В момента повече компании са освободени от свръхтакса, отколкото са конкуриращите се на международните пазари“, добави тя.

Меркел добави, че законът за възобновяемата енергия, който помогна на Германия да се превърне в световен лидер в областта, трябва да бъде реформиран заради резкият скок на свръхтаксата. „Виждам спешна нужда за реформиране на закона за възобновяемата енергия“, посочи тя.

Германия произвежда 25% от ползваната в страната енергия от силата на вятъра, от слънчевите лъчи и биомаса.

Междувременно, позовавайки се на високопоставени депутати от управляващата коалиция в Германия, Bloomberg съобщи, че страната е склонна да позволи на Испания да поиска предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност.

След новината еврото увеличи печалбата си за сесията спрямо щатския долар, като едно евро се търгува за 1,3060 долара – най-високото ниво от 19 септември.

„Новината, че Германия сега е съгласна по-скоро с евентуална кредитна линия за Испания, отколкото с пълноценна спасителна програма на ЕМС, е наистина изненадваща, тъй като Германия винаги е показвала предпочитанието си към по-строги програми“, пишат анализатори от базираната в Лондон Newedge.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Държавите извън ЕЗ отдавна сме втора ръка. ГБ вече даже искат да се махат ор ЕС изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Дано да се сети да се обади и на Дянков и на патрона му, ако не е забравила, че и ние сме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още