IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС: 30 дни срок за плащане и край на несъстоятелността със задна дата

Промените в Търговския закон бяха приети на първо четене от парламента

15:47 | 17.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
НС: 30 дни срок за плащане и край на несъстоятелността със задна дата

Парламентът прие на първо четене промени в Търговския закон, с които да се противодейства на забавените плащания между предприятия и между предприятия и държавни органи.

С измененията се въвежда срок за плащане от 30 дни от получаването на фактурата. Когато този ден не може да се установи, срокът започва да тече от деня на получаване на стоката или услугата.

При забавяне на изпълнението на парично задължение, когато кредиторът е изпълнил задълженията си по договор и ако друго не е уговорено, той има право на обезщетение в размер на законната лихва, както и на разноски за събиране на вземането си в размер на 80 лева. Кредиторът може да търси разноски и обезщетение за вреди и в по-висок размер според общите правила.

Целта е да се противодейства на наложилата се напоследък практика да се закъснява много с плащанията по търговски сделки между отделни предприятия или между предприятия и държавни органи, посочва в мотивите си вносителят.

Забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на дружествата, особено на малките и средните предприятия и могат да бъдат причина и за фалити, отбелязват от кабинета, като отчитат, че забавянето на плащанията е привлекателна алтернатива за длъжниците заради ниските или отсъстващи лихви и бавните процедури по събиране на вземанията.

Депутатите приеха на първо четене и друг проект за промени в Търговския закон, внесен от депутати от ГЕРБ. Измененията са свързани с прекратяване на измамите чрез обявяване в несъстоятелност със задна дата и фалшиви документи. Според вносителите действащата правна уредба позволява манипулиране на началната дата на неплатежоспособността с цел обявяването на относителна недействителност на извършени от длъжника действия и сделки.

Жертви на подобни практики най-често се оказват банките. Затова депутатите от ГЕРБ предлагат конкретните подозрителни периоди по исковете за попълване на масата на несъстоятелността да бъдат изчислявани не от началната дата на неплатежоспособността или свръхзадължеността, съответно - от датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност, а от датата на подаване на молбата за откриване на производството.

Парламентът прие промени в Търговския закон, предложени от Коалиция за България, които също са свързани с подобряване на производството по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Илюзия
преди 11 години
да, добър опит, но за измамниците и мушенниците е без значение... Нека да напомня за един случай, който медий, институции и "Държава" много бързо потулиха. Става въпрос за отстранения изпълнител на обект Ново Село - бургаската строителна фирма Доломит. От 2009 г. е длъжник на 21 подизпълнители, голяма част от който вече фалираха, защото тази фирма си получи парите и не даде нито лев на фирмите, които и свършиха работата. Така че, тези 30 дни са в сферата на добрите пожелания и само за онези, който винаги са били коректни в бизнеса. Останалите са т.нар "защитени обекти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
karadjata
преди 11 години
най-накрая нещо смислено от ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 11 години
Добри предложения, но да видим как ще се реализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още