IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марвин Кинг: Банките трябва да увеличат капитала си, за да поемат лошите кредити

Недостатъчният им капитал продължава да ги въздържа от кредитиране, което пречи на икономическото възстановяване, посочва управителят на АЦБ

13:44 | 24.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Марвин Кинг: Банките трябва да увеличат капитала си, за да поемат лошите кредити

Великобритания и останалите големи икономики ще останат слаби, докато банките не наберат значителен капитал за поемането на „вероятни“ бъдещи загуби от лоши кредити, предупреди управителят на Английската централна банка Сър Марвин Кинг, цитиран от ВВС.

Според Кинг положението е следствие от факта, че настоящият „недостатъчен капитал“ продължава да въздържа банките от кредитиране на домакинствата и компаниите.

Той добави, че банковият сектор трябва да се примири с факта, че се очакват нови лоши кредити. По думите му само промяна в този смисъл може да позволи на икономиката отново да тръгне напред.

„Не съм сигурен, че развитите икономики като цяло ще открият лесен начин за измъкване от настоящите затруднения без кредиторите да приемат бъдещи подобни загуби, значително отписване на стойност на активи и рекапитализиране на финансовите си системи“, каза управителят на АЦБ.

„Само тогава ще бъде възможно да се върнем към по-нормално осигуряване на жизненоважни банкови услуги, които са толкова решаващи за икономическото възстановяване“, подчерта той.

Кинг отбеляза, че последното усилие на британското правителство и АЦБ за увеличаване на отпусканите заеми от банките – схемата „Финансиране срещу кредитиране“ - трябва да бъде използвано като „отворила се възможност“ за „възстановяване на капиталовите позиции на банковата система във Великобритания“.

Той добави също, че засега инициативата може да бъде само „временна“. Според условията на схемата търговските банки могат да заемат до 60 млн. паунда от АЦБ при нисък лихвен процент.

Насочвайки вниманието си и извън банковия сектор преди обявяването утре на първоначалните данни за британския брутен вътрешен продукт за третото тримесечие, управителят на АЦБ посочи, че икономиката „е на малко по-високо ниво от преди две години“. По думите му налице са „окуражаващи признаци“, особено на пазара на труда.

Той изтъкна, че АЦБ ще „помисли продължително и сериозно“, преди да реши да разшири програмата си за вливане на ликвидност от настоящите 375 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Всички централни банкери явно са изкуфели, банките трябва да вземат пари от някой за да посрещнат лошите кредите? Значи ако го намерят тоя "някой" за тях всичко е ОК някой дава пари банките харчат тия пари за кредити които е ясно, че няма да се върнат и икономиката ще цъфти отвсякъде. Много ми е интересно как може да си мисли изобщо, че някой който реално има пари ще участва в тая схема и ще ги дава на банките??? абсолютно малоумно. И след това пак "развитите икономики като цяло ще открият лесен начин за измъкване от настоящите затруднения без кредиторите да приемат бъдещи подобни загуби" е затова кредиторите си влагат парите в Азия, то е ясно вече в САЩ и Европа са изкукуригали и търсят дойна крава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още