IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Ямалиев: Смартфоните са следващо ниво в голямата мобилна игра

Българите предпочитат да пестят от сметката, но не и от качеството на апарата, смята търговският директор на Global Net Solutions

09:00 | 25.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Ямалиев<em>. Снимка: Личен архив</em></p>

Владимир Ямалиев. Снимка: Личен архив

С Владимир Ямалиев, икономист по образование, но със специализации по микро- и макроикономика, финанси, счетоводство, маркетинг и статистика и търговски директор на Global Net Solutions от 2009 г., говорим за развитието на пазара за мобилни телефони.

През 2011 година се говореше за 20% спад на продажбите на мобилни апарати. С какво е характерна 2012-а и оптимист ли сте за 2013-а?

Оптимист съм, знам, че Global Net Solutions ще бъде на пазара и ще се развиваме, а това е най-важното. Българите се оказахме истински смартманиаци, и тази ни мания спаси телекомуникационния бизнес. През 2013 очаквам мобилните оператори да заложат на комплексната услуга. Добре ще бъде да го направят, защото вкусът на родните потребители към иновациите и технологиите няма да ни спасява вечно.

Може ли да кажем, че масовата истерия по смартфоните е симптом за края на кризата?

Не. Има спад на потребителско доверие спрямо всички оператори, и то не само в България. Това означава, че все повече потребители предпочитат да пестят от сметките си. В Гърция например тенденцията за връщане към предплатената услуга е много ясно отличима. За България мога да кажа, че определено предпочитаме да пестим от сметката, но не и от качеството на апарата. Няма да повярвате колко много хора са привързани към логото на една известна марка, и чакат напрегнато всяка нова подобрена "версия" на устройството.

А какъв е твоят мобилен телефон?

(Усмихва се). Разбира, се с абонаментен план на ГЛОБУЛ.

Кои са големите играчи на пазара в момента?

Класните - тези, които предлагат скъпи устройства и инвестират в разработването на нов дизайн, и всякакви безплатни приложения. Ситуацията е интересна - едва 15-20% от потребителите използват всички приложения, но абсолютно всички се радват на най-големите безумия.

Как се управлява успешно една телекомуникационна кампания?

Тъй като определено не сме производители на смартфони, за нас остава инвестицията в хората. Това е шега, разбира се, но през 2012 стартирахме стажантска програма и сега в магазините ни работят 30 платени стажанти. Отделно служителите ни се обучават по различни магистърски програми. Искаме да развиваме своята компетентност, имаме търговски ръст, но не сме затънали в самодоволство...

Къде се информираме най-добре?

Във Facebbook. (Смее се).

Днес основният метод за информираност е интернет. През настоящата година имаме ръст в продажбите на мобилен интернет, което за мен е силно положително - определено сме в "мейнстрийма". Само година по-рано услугата се определяше като твърде скъпа и едва ли не ненужна. Сега, в края на 2012-а, тенденцията е напълно различна. Така че да, информирани сме, и то добре!

Global Net Solutions е част от Intrasoft International (Luxembourg) , водещ доставчик на IT услуги на гръцкия пазар. Intrasoft International е с доказан 20-годишен опит на Европейския пазар и е член на INTRACOM HOLDINGS, най-голямата гръцка мултинационална компания, инвеститор в сферата на далекосъобщения, електроника, банкиране, IT решения и конструкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 10 години
То и "истинския" комп става само за галене на голи мацки, ако е с 500 гига памет...........................Аз 200 имам само в облаците.И 500 на малкия твъд диск, който закачам на телефона.И 74 вътре във него.И две флашки, като тая с 126 гига съм я напълнил................с голи мацки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 11 години
Гжвори за предплатени услуги, НО в БУГАРИЯ това за момента само Мобител го разрешават онзи ден обиколих всичките и едина карта ще я прехвърля при Мобител на предплатена за да си запазя номера а останалите ще останатвъв Вивателпо план FREE. Не съм безумец ползвам си нокия 1100 и си ползвам лаптопа с 500 гбайта памет, НО е истински комп а не с таблета да галя голите мацки :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
investor4o
преди 11 години
На какво точно е оптимис тоя...? Или е не информиран или не е за тази работа. Този бизнес умира за фирми като тази... Да не говорим, че Глобул се продава и съдбата им е неясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още