IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има намаление на ДДС за храните, потвърди Мирослав Найденов

Хлябът ще поскъпне със стотинки, колкото пазарът може да си позволи, прогнозира земеделският министър

10:22 | 25.10.12 г. 3
<p>
	<em>Дори при най-лошия сценарий Мирослав Найденов не очаква хлябът да струва 2 лева за килограм. Снимка: МЗХ</em></p>

Дори при най-лошия сценарий Мирослав Найденов не очаква хлябът да струва 2 лева за килограм. Снимка: МЗХ

Правителството „устоя на изкушението“ да увеличи ДДС за храните, както са го направили в съседните ни страни, каза земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на "Нова Телевизия" и не се съгласи с искането за намаляването на ДДС за хранителните продукти.

Той се мотивира с това, че в Румъния ДДС е 24%, в Гърция също има подобни ставки.

Справка в прегледа на ДДС за страните от ЕС, изготвено от Европейската комисия (ЕК) на 1 юли 2012 година обаче показва, че в Гърция данъкът върху добавената стойност е 23%, като има две изключени – за храните (13%), а дейността на хотелиерите се облага със ставка 6,5%. Данните показват, че в повечето европейски страни има диференцирани ставки и повечето са въвели по-ниски за храни, лекарства и книги.

Най-висок е ДДС в Унгария – 27%, но отново има диференцирани ставки. Дания е страната където няма никакви изключения и всички стоки се облагат с 25% ДДС. 

Прегледът на ЕК показа още, че единственото изключение, което е възприела България е за дейностите на хотелиерите, които се облагат с 9%, вместо с 20%. 

Данъкът добавена стойност (ДДС) е задължителен за целия ЕС, а минималната ставка е 15%. Допускат се и по-ниски ставки, но след разрешение от страна на ЕК.

Министър Найденов коментира и прогнозите за драстично поскъпване на хляба.

Преди броени дни от Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозираха, че цената на хляба може да достигне 2 лева за килограм. Причината, която беше изтъкната, е лошата реколта и неблагоприятните климатични условия за есенниците в този момент.

Правителството не е предвидило директни плащания за площ за зърнопроизводителите, коментира още председателя на асоциацията Ангел Вукодинов. Мирослав Найденов потвърди информацията, че в бюджета не са предвидени директни плащания за зърнопроизводителите.

Той обаче не се съгласи с прогнозите, че хлябът при тази ситуация ще бъде 2 лева.

„Поскъпване ще има, но в рамките на стотинки, колкото пазарът може да си позволи“, коментира земеделският министър и допълни, че за производителите всъщност най-големият бич е свитото потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Мнного ясно, че няма да се намали - нали няма да има пари за подслушване, за заплати на нищо невършещите чиновници, за помощите на ***, за нови лимузини на депутатите !!! Морете го от глад тоя народец, докато въобще е останало нещо от него, изверги, ама внимавайте, че ако на народеца му кипне, тия четири водопръскачки, които купихте, късайки от залъка му, няма да ви спасят задниците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ad8
преди 11 години
Шшшттт ....Не говори така, споразуменията за картелно ценообразуване са все още незаконни у нас, затова по тихо по мирно, да не се чува много-много когато правителството ни прави картели и образува цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Как ще поскъпва! Веднага да замразяваш цената. Обаждай се на Метро , Кауфланд и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още